Турски съд разпусна Ламбда Истанбул

На 29 май тази година съд на първа инстанция в Истанбул нареди закриването на Ламбда Истанбул, след оплакване от кабинета на губернатора на града (за което първи писа Сталик). Според жалбата целите на организацията са „против закона и морала“, но съдът не е успял да докаже тези обвинения и е постановил закриване по процедурни причини.

Това не е първия опит да се преустанови дейността на единствената реално действаща на територията на Истанбул ЛГБТ организация, включващо и полицейско нахлуване в офиса на Ламбда на 7 април 2008, надавям се неуспешен след разглеждане на делото в Апелативния съд.

Подобни са и случаите с организациите KAOS-GL и Pembe Hayat (работеща с трансджендър хора), базирани в Анкара, но и в двата случая прокурорите отхвърлят обвиненията. Human Rights Watch представи на 21 май обстоен доклад за положението на ЛГБТ хората в Турция, в който са описани насилието и дискриминацията, основани върху сексуална ориентация и джендър идентичност.

В светлината на скорошните събития в Молдова и Румъния положението в региона изглежда направо плашещо, а перспективите досегашната апатия в България да премине в насилие, заедно с влизането в парламента и роенето на различни националистически и расистки партии и движения започва да изглежда съвсем реално, още повече че към настощия момент нямаме работещо представителство в общественото пространство.

Не бива да забравяме и факта, че Турция е кандидат-член за Европейския Съюз, а гореописаните събития поне по лично моите разбирания я правят абсолютно негодна (плюс всичките и останали проблеми), но все пак се надявам, че европейската тояга ще помогне донякъде за разхлабване на хватката около гей организациите. Мечтите за цялостно подобряване на положението са твърде неясни и далечни.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: