Глупостите на Георги Лозанов

Най-обичам, когато родни културтрегери разсъждават върху хомосексуалността, особено когато те самите са хетеросексуални, и нито личните, нито творческите им търсения са ги сблъсквали с нея.

В цитирания в предния пост брой на вестник „Култура“ Георги Лозанов представя вижданията си за изложбата на Пиер и Жил в София. Дотук добре, но не разбрах нито какво дирят в статията, проникновено озаглавена „Ръка върху коляното“, нито какво изобщо означават бисери от сорта:

„Пиер снима, Жил рисува, като аналогиите могат да стигнат и до телата им, макар че те са успели да запазят личната си неприкосновеност и никога да не се разбере кой върху кого е извън изкуството.

Така че първият източник, както лесно може да се предположи, са отклоненията от хетеросексуалната (от правилната) ориентация, които автоматично, независимо кой век сме, те поставят отвъд добрите нрави.

Хомосексуализмът принадлежи на инфантилната сексуалност, защото не достига до пределната точка в локализацията на желанията – другия пол. Заедно с това представителите му са в културна зрялост, на свой ред й принадлежат. Така хомосексуалният дискурс фактически легализира в зрялата култура инфантилната сексуалност, артистичността без отговорност; и заради сходството на моделите от само себе си се превръща в масова култура.“

О, Боже! А, и да. Хана Аренд на български се изписва по този начин, а не Арент.

Explore posts in the same categories: art, lgbt, media

Етикети: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 коментара в “Глупостите на Георги Лозанов”

 1. Валентина Says:

  А, как реши, че Арент се пише с „д“ на български??? Името й на немски се пише Аrendt, като д-то не се произнася и за това на български е правилно да се пише Арент.

 2. girlsgonewise Says:

  Защото така е прието у нас, въпреки че според правилото трябва да е с „т“. Една от онези езикови грешки, които обаче са се наложили като правило. Виж в Уики: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4

 3. petya Says:

  на господин лозанов му е напълно невъзможно да си представи, че някакви хора правят секс и култура по начин, който е различен от тези, с които той самия е запознат.

 4. girlsgonewise Says:

  Лошото е, че той официално се води за авторитет в няколко области, сред които даже и медии и съответно много лесно може да се превърне в пример за подражание. Не е хубаво, когато издания като „Култура“ допускат подобни изказвания на страниците си.

 5. Синтагма Says:

  За мен „дискурсът“ на Лозанов в случая е чисто словоблудство…Някой снима, друг рисува, трети се мъчи да пише статии за хомосексуализма като очевдно понятие си няма от него.

 6. girlsgonewise Says:

  Как ще блудства господина, си е негова работа (стига да не в разрез с разпоредбите на членове 149 и 150 от НК), но е работа на тези, които го печатат, да проверят съдържанието на предоставения им текст.

 7. Синтагма Says:

  Съгласна съм, но за всички е очевидно, че какъвто и да било контрол върху отпечатаните писания няма. При такава печатна политика едва ли подобни писания трябва да ни учудват.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: