Паради и проблеми във Варшава и Рим

Снимка ©2008 ~nati-nio

Новините от началото на тази седмица са свързани с провелите се паради във Варшава, Рим и Атина. Освен че и трите града са столици на държави – членки на ЕС, другото общо са религиозната им консервативност и високия процент обществено неодобрение към гей браковете, които са пречка за всякакви по-сериозни промени в законодателството, водещи към равни права за гей общността. Тези проблеми са особено силно изразени в католическите Полша и Италия, тъй като зад гърба на хомофобите стои Ватикана.

Положението в Италия започна да изглежда доста облачно с идването на власт на новото консервативно правителство на Силвио Берлускони, което не пропуска да подчертае привързаността си към традиционната католическа доктрина и връщането към „семейните ценности“, което е лоша новина не само за ЛГБТ хората. Все още закони срещу дискриминацията на база сексуална ориентация има само в два региона – Тоскана и Пиемонт.

Полша пък, според проучване на гей списание е на осмо място в света на анти-гей настроените страни, и единствена западна (не като географско понятие) държава сред първите десет. Лех Качински, президент на страната, публично е изразявал своето неодобрение гей хора да работят в образованието, на учителски и преподавателски позиции и е определял хомосексуалността като „неестествена“. Същият Качински, в качеството си на кмет на Варшава през 2004 и 2005 забранява провеждането на гей парада. Това са само малко от примерите за силна нетолерантност, дискриминация и потъпкване на основни човешки права в Полша.

Проблемите в тези две католически държави биха били локални, ако те не бяха членове на Европейския Съюз. При предпоследната върна на присъединяване от 2004 Полша и Малта вляха 40 милиона католици в Съюза, които заедно с новото италианско правителство дават сила на ценностите на Ватикана в Брюксел.

Нормално, приетите в различни европейски държави различни форми на партньорство и брак биха накарали Европейската Комисия да предложи взаимното им признаване, за да се избегнат различни по характер проблеми, които могат да възникнат при промяна на местожителството в рамките на Съюза. Това признаване е свързано и с една от основните свободи и ценности на ЕС – тази на свободно движение на хора в рамките на съюза.

След последните събития обаче – изборите в Италия, членството на Полша, набирането на сила на различни консервативни и религиозни партии и движения този проблем „не си заслужава да бъде сложен на масата в момента“. Цитатът е от служител в Комисията, пожелал да остане анонимен.

Надигналата се последните години религозна, консервативна и дясна вълна в Европа ще забави, а на места дори ще спре промените, за които ЛГБТ общността се бори. Това обаче надяваме се, няма да продължи вечно. Само за сведение – в Полша има тридесет активни гей организации, които не спират да работят за равни права. Така е и в останалите нормални европейски държави.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: