И Норвегия одобри еднополовите бракове

Вчера, 12 юни парламентът в Норвегия прие закон, който позволява на еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца, а гей жените да бъдат изкуствено осеменявани.

След разгорещен дебат новият текст получи 84 гласа „за“ срещу 41 „против“. Трите партии от коалицията, която е на власт заедно с две от опозиционните партии подкрепиха новия закон, а само християн-демократите и крайно дясната партия Прогрес гласуваха против него.

По този начин Норвегия стана шестата в света страна, която дава право на свои граждани от един пол да сключват брак помежду си, а според Gunn Karin Gjul от Партията на Труда „това решение е от значение, сравнимо само с всеобщото право на глас и закона за паритета“.

Най-спорната част от новия закон е тази, която дава на лесбийките право да бъдат изкуствено осеменявани. Според текста в него донорът на сперма трябва да бъде с известна самоличност, за да може детето да потърси при желание биологичния си баща след навършване на 18 години. От крайната десница се оплакват, че по този начин се създава система, в която бащата е сведен до проба от сперма. Здравните работници пък, които не желаят да извършват упомената процедура поради личните си разбирания, няма да бъдат санкционирани заради отказа си.

Този закон заменя така наречения закон за „съжителство“, приет през 1993 година, даващ на норвежките граждани правото на еднополови граждански съюзи. Очакванията са да влезе в сила от началото на следващата година.

Хомосексуалността от 1972 година не е незаконна в Норвегия, а оттогава насам гражданското общество е постигнало огромен напредък по отношение на човешките права, не само за гей хората. Това решение е една наглед много малка стъпка, но бележи края на един период от 15 години, в които от фактическо съжителство се стигна до законово равноправие с хетеросексуалните граждани на страната, а най-голямото постижение е възможността да се осиновяват или раждат деца.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt

Етикети: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: