Началникът на полицията в Будапеща забрани и пак разреши ежегодния парад

На 11 юни вечерта стана ясно, че шефът на полицията на Будапеща Габор Тот е забранил предвидения за 5 юли парад. Обичайно от няколко години той се провежда на улица „Андраши“, една от централните в града, но според полицейския началник провеждането на поход ще попречи сериозно на трафика в Будапеща.

Унгарските гей активисти бяха ужасени от решението, което според тях е само претекст, за да се изнесе събитието в покрайнините на града (по предложение на полицията), където ще остане незабелязано и по този начин да не постигне търсените цели – видимост на ЛГБТ хората и изнасяне в публичното пространство на проблемите, с които те се сблъскват.

Тази забрана ужасяващо напомня на скорошните забрани и проблеми в Полша и Русия, и според Патриша Прендивил, изпълнителен директор на ИЛГА – Европа е знак за поддаване пред заплахите на ултра националистите, които миналата година нападнаха участниците в парада в Будапеща. Пак според нея обяснението с проблемите в трафика и предложението за преместване на похода на отдалечено място са извинение за нежеланието на Габор Тот да поеме отговорност за осигуряване на ред. „Полицията не трябва да се занимава с това да прави живота и работата си по-лесни чрез забрана на демонстрации или изпращайки участниците далече от публичния поглед, а е нейно задължение да осигури на всички граждани правото да се събират и да изразяват възгледите и мненията си. Законите за това в Европа и Унгария са ясни и полицията е там, за да се подчинява на и да прилага закона“, посочи Патриша Прендивил в официалното изказване по повода.

За съжаление физическите нападения от крайни националисти, десни и религиозни активисти станаха повод в няколко европейски държави да се ограничи свободата на изразяване и събиране на ЛГБТ хората, въпреки че Европейския Съд за Човешки Права в многобройни свои решения потвърждава, че свободата на събиране и изразяване на всички граждани на ЕС, включително на гей такива е едно от централните права в демократичните общества.

Петнадесет унгарски гей организации са подписали петиция срещу решението на Тот, в която декларират, че парада ще състои по същия маршрут като предишните години, а Унгарският Хелзинкски Комитет в изказване посочи, че забраната не е нито законна, нито позволена от конституцията и изрази своето притеснение, че полицията на унгарската столица предпочита регулирането на пътното движение пред спазването на човешките права. Кметът на Будапеща Gabor Demszky пък е декларирал, че лично ще се присъедини към похода, тъй като във времена на нападения срещу малцинства подобно събитие трябва да бъде подкрепено от всички демократи. Членът на Европейския Парламент Каталин Левай посочва, че подобна забрана ще лиши значително малцинство да се представлява.

Все пак, в резултат на силния вътрешен и международен натиск Габор Тот е оттеглил своето решение, но случващото се е твърде притеснително, особено на фона на последните събития в Европа – Гърция, Полша, Русия и е знак за задаващи се на хоризонта проблеми за различните групи хора, които се борят за равни права – инвалиди, ЛГБТ, етнически малцинства.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: