Някои съображения за първия български парад

Тъй като вчера нямах никакво време да напиша коментарите си по повод организирания от Джемини прайд парад в София в края на месеца, а само да пусна информацията с надеждата и у нас нещата да се раздвижат, ще изкажа някои съображения и съмнения по повода.

Този парад се появи някак си от нищото, съвсем набързо, един вид Аксиния и сие седнали и си казали „леле, дай и ние тук да спретнем нещо, ама ако може преди отпуските, че съвсем сме изостанали, а за Полша и Русия цял свят изприказва куп приказки“. Нещата са недоизчистени, неясни и определено отстрани изглеждат скалъпени.

Споменатото припряно пускане на идеята в ход ще е най-големия проблем за широкия отзвук и посещаемостта на събитието. Не е възможно информацията да стигне до широк кръг хора, от които само една малка част така и така ще го посетят, тъй като големия процент не е аут. Дори тези, които имат най-доброто желание да участват, вероятно имат някакви планове, свързани с пътуване и прочие ангажименти.

Пак поради късния анонс граждани на чужди държави няма да могат да пристигнат и да участват, а както добре знаем, чуждестранните гости обикновено съставляват един доста голям процент, особено в източноевропейските страни, където публичното разкриване все още е проблем. Със сигурност освен от Западна Европа биха дошли и хора от Македония, Хърватска, Румъния, Турция и Сърбия, където положението е доста по-затегнато. За 15 дена обаче никой няма разбере, камо ли да организира посещение в чужбина.

Задължително е да се свържат със сродни чужди организации, с членове на ЕП, с български политици, които официално да присъстват или да изразят своята подкрепа. Година преди избори някоя партия у нас би се закачила за идеята. Предполагам, че ако нещата се случваха в по-широк времеви хоризонт, нямаше да е проблем присъствието на политици от ранга на Майкъл Кешман, който никога не е отказвал съдействието си по гей проблеми в новите членки на Съюза.

Ниският авторитет на Джемини в последните години също е сериозен проблем. Организацията, която се е капсулирала вътре в себе си и отдавна не е приемана като такава за широките маси, трудно ще увлече след себе си тълпи хора. Да, ще кажат, на нас не ни трябват хиляди, но тук изниква въпроса – каква е целта на похода?

Да се разходим с шарени дрешки и флагове по Витошка, или да кажем на българското общество нещо? Че сме тук, че сме част от него и те не могат повече да си затварят очите за проблемите ни.

И да – маркетинг и реклама. Колкото повече, толкова повече. Има много гей блогове, които са доста по-четени от сайта на организацията, има и приятелски медии, като Дневник, Едно, Капитал, които биха помогнали при ПР на събитието. Засега не виждам подобно нещо, но все още има малко време.

Не знам, аз лично имам големи съмнения, но пак казвам, оставам с надеждата нещата да се развижат, защото като че ли последните години спим дълбок и непробуден сън.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, lgbt, view

Етикети: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 Коментари на “Някои съображения за първия български парад”


 1. Има два проблема, които са изключително тревожни и симптоматични. Първият е малкия процент аутнати гей мъже/жени, което предопределя ниската посещаемост на прайда. Вторият е синдрома на родната LGBTQ общност „Кой е по- по- най?“. Всеки е докачлив и честолюбив, но ми се струва, че е крайно време ти, Аксиния, Павлин, Ивелин и останалите да седнете на една маса, да си сипете по едно и да осъзнаете, че в името на добруването и общите цели трябва да спрете да се държите като обидени деца, на които са им забранили да гледат телевизия или да излизат уикенда и опищяват махалата. Надскочете егото си, притъпете вождизма и суетата веднъж завинаги, по дяволите!

 2. girlsgonewise Says:

  Здравей, благодаря за коментара.
  За първото си изключително прав, но не виждам как скоро ще се оправят нещата, като даже няма положителни ролеви модели. За второто, не знам кой визираш по „ти“, защото блога се списва от няколко човека, но колкото до сядане на една маса, за мен по-добрия вариант е в общността да се появят нови лидери, тъй като повечето от старите пушки са обременени от неуспехите на различните организации, съмнения за корупция, дърпане на коси в интернет пространството и така нататък.
  Много грубо звучи, но за съжаление е факт. Не може да се обявава масата в апатия без да се вземе предвид факта, че на тях не им се представя нищо смислено.

 3. Павлин Says:

  Съгласен съм с girlsgonewise….
  Аз се опитах да предизвикам някакво помирение между момчетата, които бяха под някаква форма гей активисти през послдните години чрез ЛГБТ Идея, в която като учредители бяха почти всички, а другите казаха, че ще помагат. Но натрупаното недоверие се оказа прекалено силно и всичко се разпадна.
  Донякъде това се дължи на факта, че когато сме сядали всички на една маса уж за да търсим допирните точки, в последствие се е оказвало, че повечето имат някакви свои задни мисли и цели.
  Проблемът е, че не се появяват „млади лидери“… Може би донякъде заради лошото наследство от последните години, в следствие на което хората вече не вярват на организации, донякъде защото по-будните младежи се изнасят от България бързо-бързо, донякъде защото сега младите са по-големи индивидуалисти.
  Но това е и световна тенденция. Прайдът в Амстердам например се организира основно от гей-бизнеса там. Инициативата се изнася от активизма към бизнеса, което предполагам е естествения развой на нещата.

 4. girlsgonewise Says:

  За да стигнем до това, което е в Холандия, трябва да минат сигурно 50 години. въпросът е какво може да се направи, за да не се изпускат благоприятни моменти, като приемането на закона за фактическото съжителство.
  А и хората май не искат лидери, по-скоро експерти, които знаят какво да правят в конкретнити ситуации.


 5. Чаокайте мъничко, не бива да бъдем буквалисти. Добре, не е Първи прайд, Втори е, да кажем. Ако това е проблемата и много обидени има, че са били зачеркнати, все едно 2005-а я е нямало хронологично, дайте да мислим как и по какъв начин да се работи за каузата, а не против нея [доколкото я има]. Защото едва ли с усмивки от старите ленти и с реминисценции ще се реши някакъв проблем днес и сега, в името на LGBTQ общността. Когато целта е водеща, а не кой да води бащина дружина – Аксиния, Павлин, Недрет, Дим, Деси, Патриция и т. н. отстъпват една идея по-назад. Не виждам пречки, толкова ли е трудно да надскочим егото си, нарцисизма си, да преглътнем обидите и дрязгите в името на добруването?

 6. Павлин Says:

  Не става дума за его, нарцисизъм, обида и дразги (само). Това са неща, които, ако хората решат, могат да преодолеят и забравят.
  Става дума за недоверие, а това е нещо, което не можеш да промениш. Именно недоверието е пречката активистите от последните няколко години да започнат да правят нещо заедно. И това няма да се промени.
  А в този случай недоверието се засилва още повече от задраскването на 2005-та. Защото прекалено много неща бяха задраскани, обезсмислени (не само от Джемини, разбира се). И на хората им писва да са част от нечий ПР или цирк.
  Хубаво, нека се обединим около някаква идея. Но нека идеята да бъде истински прайд, а не нечий опит да си припише дейсност скалъпвайки нещо набързо.
  Аз затова се изкефих на идеята за организиране на прайд догодина. Не знам кой е инициатора, но тя ще покаже дали има шанс всички да работим заедно за нещо в което има смисъл, но което няма да е под нечия шапка/власт/проект. И може би точно нещо такова ще даде шанс на младите лидери да се покажат.

  Вярно че експертите са по-важни от лидерите. Но те няма да направят кой знае какво без да имат зад гърба си подкрепата на хората, за чиито интереси ще работят. Затова трябват и хора, които могат да овладеят цялата маса емоции, гледни точки, интереси… изобщо цялото разнообразие от хора, за да канализират енергията им в добра посока. А това без лидери няма как да стане, колкото и изтъркана, позьорска и отхвърлена да е тази дума.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: