Обама: бракът е между мъж и жена

Водещата новина в The Advocate и Planetout от снощи наше време (два източника, които изключително уважавам) е изказване на Барак Обама, вече официален кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ.

По-рано тази седмица в интервю за Jake Tapper от ABC сенатор Обама казва „Аз вярвам, че бракът е между мъж и жена“, малко след като на въпроса „Противопроставяте ли се на гей брака?“ той отговаря с „Да“. Тази позиция не е нова, изказвана и през 2004, 2006 и 2007 година по време на разлчни дебати. За сметка на това за момента никой не може да си спомни той да е засягал темата по време на борбата с Хилари Клинтън.

Анализаторите си задават въпроса защо точно сега Барак Обама засяга този въпрос, а един от възможните отговори е че използваният от него език е сигнал за колебаещите се избиратели, че той не е този „луд либерал“, както им е представен.

Все пак не трябва да пропускаме и допълнението му към горното изказване „Аз също мисля, че партньори от същия пол трябва да имат възможност да се посещават в болница, трябва да могат да си прехвърлят собственост, трбва да получат същите федерални права и привилегии, които се дават на женените двойки“.

Политическите анализатори считат, че подкрепата за гражданските съюзи е качествен напредък, невъзможен само четири години по-рано, и че дискусията за гей-брака е твърде рано да се пренася на такова ниво, тъй като точно тази дума изправя на нокти много хора, а и не бива да забравяме, че тези избори ще бъдат жестока борба за хората около центъра.

От друга страна, възможно е гей избирателите да се отдръпнат, тъй като няма да почустват необходимото уважение от страна на кандидата на Демократическата партия.

Твърде рано е още да се каже какъв ще е политическия ефект от заявената позиция, както и дали използваната риторика няма да даде хляб на противниците на гей-брака на други континенти, които няма да вникнат по-дълбоко в използваната риторика, но да се надяваме, че при едно евентуално негово избиране за президент той ще работи за равните права на всички граждани.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: