Дискусия в „Денят започва“ по БНТ днес

През momcheto.com (българската социална гей мрежа) попаднахме на информация за дискусия в предаването „Денят започва“ на БНТ.

От сайта на БНТ пускаме следната информация: „Скандалът от последните дни, предизвикан от изказванията на лидера на БНС Боян Расате по адрес на българските гей организации, беше коментиран в студиото на сутрешния блок от Георгица Петкова, специалист по правата на човека, Павлин Стойчев, гей организация „Идея”, и Станислав Танчев, първият открит гей спортист у нас.

Георгица Петкова заяви, че толерантността и равенството са в основата на обществения ред в България и нападки, като тези на Расате, са неуместни. Според нея е абдурно да се слага знак за равенство между педофил и хомосексуалист, както прави Расате. Гей организациите са нужни, защото дават защита и подкрепа на хората с различна сексуалност. Благодарение на тях в обществото се води дебат за това явление, помага се на хората да го опознаят и да не се страхуват, защото само по този начин може да се възпитава по-голяма толерантност към хомосексуалистите.

Павлин Стойчев подчерта, че хомофобските организации имат няколко предпочитани тези, с които нападат гейовете и които е преповторил Боян Расате. Твърдението, че хомосексуалисти проявават свръхсексуалност и че заради това имат много партньори, определено не е вярно, заяви Стойчев. Официалната статистика пък оборва връзката между педофилията и хомосексуализма. У нас в 80% от случаите на сексуално насилие върху деца извършителите са били хетеросексуални.

Станислав Танчев обясни, че готвеният гей парад е израз на свободата в нашето общество. Основото е хората да се веселят и в това няма нищо необичайно.“

Тук можете да намерите коментар (през погледа на един от участниците), а тук – запис от предаването.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt, media

Етикети: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 коментара в “Дискусия в „Денят започва“ по БНТ днес”

 1. Павлин Says:

  Бих искал да ви помоля да махнете линка към ЛГБТ Идея. Аз казах на водещата, че предпочитам да ме представи като „активист за човешки/лгбт права“ или нещо такова неутрално, но тя държеше на нещо, което има по-голяма „тежест“ и каза, че ще се спомене само в началото.
  Особено при тази ситуация в момента, не смятам че е коректно други организации да се опитват да извлекат дивиденти от огъня на който се пържи Джемини. И се притеснявам, че може да се изтълкува така.
  Благодаря ви предварително :-)

 2. girlsgonewise Says:

  Махаме линка, въпреки че не приемаме участието ти по този начин :)
  Поздравления за участието!

 3. Павлин Says:

  Thanks :-)
  Не разбрах как не го приемате?

 4. girlsgonewise Says:

  Не го приемаме като извличане на дивиденти, всяко участие е важно.

 5. Павлин Says:

  Мдам, добре е, че този път в медиите се появяват повече различни хора.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: