Мониторинг преди парада #1

Провеждането на първи гей-парад стана повод най-различни маргинали да се опитат да се легитимират като фактор на политическата сцена в България, което доведе до най-меко казано странната кампания на БНС (айде стига с тая политическа коректност, кампанията е престъпна и некадърна, за капак) и отзвука и в медиите. Не съм сигурна дали това отразяване би станало без кампанията, която май най-накрая ще има обратен от търсения ефект.

Като за начало, по мое мнение, а и други го споделят, действията на крайните националисти доведоха до консолидиране на ЛГБТ общността и накараха доста хора да започнат да говорят помежду си, и то на един език. Показаха и на интелигентните и разумни хора, че проблемът с дискриминацията все още съществува, даже напоследък е доста по-силен отколкото през 90те години, и че хомосексуалните им приятели за изправени пред вербално насилие, дискриминация и погазване на различни права, което, колкото и да сме еднакви иначе (работим заедно, излизаме заедно, вечеряме заедно), ни прави по-различни, въпреки че в действителност не би трябвало да сме. хора, които нямат близки гей приятели също се замислят, че май не всичко е наред.

Иначе по отношение на кампанията на БНС няма какво много да се каже – използват се откровени лъжи и клевети, неподплатени с научни доказателства, като се възползват от незнанието на хората, за да порповядват омраза на основание сексуална ориентация (наказуемо според Закон за Защита срещу Дискриминацията), лидерът им влиза непрекъснато в откровено противоречие със себе си – веднъж е Расате, почитателя на Тангра, веднъж е защитникът на моралните ценности на БПЦ, цитира свободно Наказателния кодекс на чужда държава, съвсем ирелевантно и не е в състояние да влезе в диалог. Честно казано, ако исках да слушам фашизоидни монолози, едва ли щях да избера точно тази личност. Трагичното е, че у нас психически challenged хората не получават адекватно лечение и грижа, което е още нещо, което трябва да се опитаме да оправим в тази държава.

По-трагичното обаче е, че БТА и различни медии дават трибуна на лицето, което поради различни причини не е в състояние да осъзнае тежестта на действията си. Никой почти не си дава сметка, че по-този начин става съучастник в престъпление (пак се повтарям, ама така ще e), нито пък си прави труда да прочете части от съответното законодателство, за да реагира адекватно. Състоянието на българските медии е печално, и даже интелигентни издания като „Дневник“ пускат преразказ от нелепата конференция, без коментар, гарниран със снимка от бразилски гей парад, която с нищо не допринася за видимостта и приемането ни като нормални граждани у нас.

To be continued…

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt, media

Етикети: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: