Мониторинг преди парада #2

В предната тема започнах да говоря за медиите и тяхното отразяване на събитията около парада. По мое мнение единствените засега адекватни реакции са на re:tv и на Дарик радио (ако някой е видял другаде позитивни реакции, моля да ни каже).

Вчера Иван Бедров във вечерния си блок „Булевард България“ покани за коментари Петя от Openly Feminist, и за съжаление, лидера на БНС. Разбирам отказа на гей активисти да влязат в дискусия с него, защото наистина се оказва, че диалогът с него е като да си удряш главата с тухла четворка (муша-буша, аз мога да предоставя едно пале за нуждите на диалогичността, след като не паради, а това бил начина да станем видими). Като оставим настрана, че Расатето като един истински джентълмен не позволи на Петя да довърши нито едно изречение и като навита маймунка повтаряше глупостите си, мисля че Иван Бедров и Петя реагираха добре и на място. Но, господин Бедров, моля Ви друг път в студиото да каните адекватни граждани, все пак re:tv не е градинката пред Централна баня, нито двора на Карлуковското заведение.

За мен е радващо, че обикновени граждани като Петя се ангажират със защитата на човешките права и сигнализират непрекъснато за нарушаването на законността у нас. Нейните действия, както и на още няколко „нормални“ за мен са знак, че гражданското общество има шанс у нас.

На фона на Иван Бедров и Петя Кирилова – Грейди реакцията на представителя на Комисията за защита от дискриминация изглежда най-малкото неадекватна. Непознаване на проблематиката и текущите действия на Комисията, както и явното отегчение от Джемини и въобще не говорят хич добре за госпожа Анели Чобанова. Но явно да разбираш от проблемите на дискриминацията, когато работиш в КЗД не е като да обсъждаш костюмчетата на колежките-депутати и папараците в парламента. За капак няма никакъв отговор на изпращаните писма, така че следващите ще са с копие до Европейския комисар по правата на човека и равните възможности и членове на Европейския парламент.

В Дарик радио два дена подред водещата Пролет Велкова засяга темата, като коментарите и са по-скоро положителни и адекватни, включително зародилата се в разговор с д-р Михаил Околийски (бивш член на УС на БГО „Джемини“, хетеросексуалист) съвсем вярна теза, че натрупалата се угнетеност от проблемите в България намира отдушник в анти-гей настроения. Това не е нещо ново, но е лош знак за общата ситуация у нас, и може да доведе не само до проблеми за гей-общността, но и за другите групи, които най-често стават жертва на дискриминация.

За останалите медии не мисля, че има нужда да се говори – от папагалско повтаряне на думите на лидера на БНС до коментари с „меки китки“ в тях – това е реалността в момента, но и трудно може да се очаква нещо повече в среда, в която се търси евтина популярност чрез скандали, махленщини и хора, облечени в карнавални костюми (абе хора, я честно – колко от вас смятат, че ЛГБТ хората по принцип се обличат като за карнавала в Рио?).

Простете логореята, но напоследък информацията се излива отвсякъде. Скоро сигурно ще има и трета част :).

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt, media, view

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: