Мониторинг преди парада #5

След като кметът на София Бойко Борисов и СОС преместиха прайд парада и на практика го превърнаха от мирно шествие в нещо съвсем различно (засега не знаем какво се очаква да е – митинг, хепънинг, пикник???), все още няма официална реакция от страна на БГО „Джемини“. Това вероятно се държи на факта, че засега не са получили официално писмо от общината, но към момента доста хора са объркани, тъй като не е ясно нито формата, нито мястото на събитието.

Като отново теглим една дълга на повечето медии, които продължават да имитират журналистическа обективност, тъй като са не по-малко „объркани“ и най-вече уплашени от останалите институции у нас, ще прегледаме какво се случи вчера след новината за преместването.

Вестник Дневник пусна новината без коментар, само като препратка към дъщерния си сайт За града. Междувремено публикува в он-лайн изданието си статията на Станимир Панайотов, но защо ли тя така и не излезе на първа страница? За сметка на това публикува отвореното писмо на някаква странна религиозна асоциация „Общество и ценности“, което осъжда парада и използва недоказани твърдения с цел дезинформация и подстрекателство към дискриминация. Въпросното сдружение е известно единствено с твърдението си, че новият български Семеен кодекс, който предвижда фактическо съжителство ще доведе до „узаконена полигамия, изродено поколение и бум на разводите.“ Срам Дневник, срам. Много е лошо, когато в една държава и журналистиката е слаба.

Радан Кънев, председател на организацията на ДСБ за район Средец, както и младия ляв блогър Христо Христов снощи бяха в „Булевард България“ при Иван Бедров. И г-н Бедров, и г-н Кънев отново изказаха изключително смислени мнения и коментари по темата за прайда, както и за поведението на столичния кмет, който се заиграва с популизма (отново), отстъпвайки от европейските демократични ценности. Поздравления и следете за записа тук.

Новинар публикува много хубава статия на Силвия Йотова, озаглавена „Нетолерантно. А кой изнасилва малките момиченца“, но в същото време пуска и писанията на някакъв скинар, пълна с „педали“ и простотии, която даже не смятам да линквам тук. И тези отиват на стената на срама.

Естествено, положението се спасява пак единствено от българските блогове, които за мен са към момента единствената достоверна и достойна медия. Радан Кънев и Илия Марков, двама млади български политици, съответно от ДСБ и БСП заемат отново достойна позиция, и за мен са доказателство, че тук е възможно да се оформи съвременен, европейски и честен политически елит. Петя Кирилова – Грейди излиза с два поста – коментар по преместването на прада и за откритото писмо на Росица Неделчева до кмета. Много хубаво. Защо тези хора у нас са толкова малко?

Хубави коментари от Кристина Станинска, Карагьозов, Данаил Георгиев, Салатеното чудовище тук, тук и тук, Вокси, Марк Вниции, Пейо Попов и No regrets zwei. Ще си позволя да пусна тук коментара на Павлин под една от темите в Openly Feminist, защото по най-добрия начин изразява същността на това което се случи вчера, пък и през изминалата седмица:

„Това не е преместване, а промяна на харакера и смисъла на събитието.
Гей парадите са шествия в града – това е смисълът им – видимост!
А не митинги с речи и скандирания…
Не мога да си представя как би трябвало да изглежда един гей митинг. Някой ще държи реч, а после ще има гейска дискотека с I Will Survive докато всякакви ненормалници заобикалят групата от всички страни…. Много е странна логиката, че такова събиране ще е по-лесно за охрана.
Бойко Борисов и всички други институции знаят, че ако се допусне насилие по време на самото мероприятие това ще предизвика силен отзвук не само в ЕС, но и по целия свят. И че след това Брюксел яко ще ги натиска.
В Южния парк е по-лесно да се охранява събитието, а не хората. Сякаш се предлага мълчаливо съгласие между властите и екстремистите – бъдете кротки за час, два, а после като се разпръснат да си ходят ги правете каквото искате…

Във всяка цивилизована медиа щяха да намерят начин да накарат Расате да млъкне поне за 5 минути, а не да оставят народа да гледа сеир като тази сутрин по БТВ.

Лошото е, че в общественото пространство останаха висящи много лъжи и глупости…“

Все пак да завършим емисията с усмивка. Вчера и Светият Синод се намеси в кашата от нацисти, борисовци и евангелски сдружения, като отсъди, че парадът ще доведе до Содом и Гомор. Както Петя обаче правилно отбеляза, най-сетне Синода заема позиция за нещо, за втори път, след като осъди Хари Потър като дяволско творение.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt, media, view

Етикети: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 коментара в “Мониторинг преди парада #5”

 1. petya Says:

  Тази серия от постинги (мониторинг преди парада) е МНОГО полезна.

 2. girlsgonewise Says:

  Да, според мен (нас) е важно да се види, че макар и старомодните медии в ужаса си да не изгубят и малкото им останала аудитория, или пък с цел да вдигнат падащите си тиражи или не смеят да изразят позиция, или пускат скандални първи страници и идиотски публикации, в новите медии, каквито са блоговете в частност, и другите форми на он-лайн информиране темата е широко представена. Като цяло мненията са много добри, позициите са силни, анализите – добре аргументирани, а сериозни млади хора със заявка за участие в обществения и политическия живот на държавата като Радан, Илия, Иван Бедров, тебе и други застават на достйна позиция. Виждаме, че извън Труд и Новинар съществуват журналистика и публицистика, граждански позиции и нетърпимост към престъпления.

 3. delinkuent Says:

  …сега само следва да се дочака реакция от Джемини. да се види как точно става тоя номер, че кметът решава да преопразува парад в митинг (поне така беше представено в медиите). и всъщност ако Борисов се окаже непреклонен (sic), нищо не пречи парадът да се превърне във флаш-моб. миналата година видяхме как става това.

 4. girlsgonewise Says:

  Дано Джемини реагират по-скоро, за да знаем какво правим.

 5. girlsgonewise Says:

  Мерси за съветите, ще ги пуснем утре по някое време тук, ако може, за всеки случай. И Джемини имат съвети на сайта си, само дано по-скоро кажат какво става.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: