„За честността и сексуалното равноправие“ в Дневник

Днес във вестник Дневник, в секцията Коментари и анализи беше публикувана статията „За честността и сексуалното равноправие“ на Васил Василев, който живее в Сан Франциско.

Предоставям текста на вашето внимание:

За честността и сексуалното равноправие
Промяната в мисленето на българското общество ще отнеме време
от Васил Василев, Сан Франциско
06 юли, 17:31

Ако човек приеме за чиста монета публикуваното миналата седмица сравнително проучване на Евробарометър, посветено на дискриминацията и нейното възприемане в страните – членки на ЕС, ще остане с впечатлението, че България е най-толерантното кътче за LGBT* граждани. Запитани дали в страната им съществува дискриминация, базирана на сексуална ориентация, утвърдителен отговор дава едва една пета от българите, което е рекордно ниска стойност в съюза.

Но преди въодушевените хомосексуални граждани на Финландия (където за дискриминация признават 49% от населението), Швеция (58%) и Гърция (73%) да се запътят към недискриминираща България, те вече ще са прочели относно българската „толерантност“ през миналия уикенд, когато първият в историята разрешен гей парад в страната се сблъска с грозното лице на псевдопатриотичния екстремизъм. Те ще са видели целия спектър на сеещата невежество и омраза пропаганда – от откровената злост на политически маргинали като Боян Станков (известен като Боян Расате) до завоалираната хомофобия на видни общественици.

Две са безумията, прокламирани от лагера на българските „патриоти“. Първото беше подето от патриарха, към когото се присъединиха Главното мюфтийство и други лица, а именно, че парадът е „безчинно и нечестиво сборище, което ще наблюдават и деца“. Впоследствие парадът беше (повторно) изместен, понеже в Южния парк имало деца. Инсинуацията, че децата по някакъв начин ще бъдат застрашени, е колкото налудничава, толкова и опасна.

Защото умишлено се приравнява хомосексуалността към педофилията, което представлява долнопробна лъжлива пропаганда, целяща да всее страх и омраза. За сведение на любопитните – да бъдеш хомосексуален означава да изпитваш влечение към (някои) хора от същия пол, не към деца! Да се твърди противното е шокиращо неетично средство за експлоатация на родителския инстинкт!

Впрочем показателен за цялото лицемерие е фактът, че Боян Станков доведе и невръстна си дъщеричка въпреки въображаемата опасност от „педалите“ и въпреки предварително заявеното си намерение да провокира насилие. Убеден съм, че патриархът, мюфтийството и др. биха могли да положат усилия за решаването на някои действителни проблеми, например насилието (в училище, в обществото, в медиите, в дома), занемареното образование, стреса в семейството.

Второто безумие е, че гейовете и лесбийките можели да си правят каквото си искат насаме вкъщи, но не било редно да „парадират“ пред всички. Тази теза беше подета дори от младия ни министър-председател, който като „толерантен човек“ приемал хората с различия, но не му допадала лично „манифестацията и демонстрацията на подобни ориентации“. Макар и не толкова агресивно, от това изказване също дъха солидна доза неразбиране и ненавист.

Първо, участниците в демонстрацията бяха прилично облечени и по-скоро заети с отбягването на летящите към тях камъни и бутилки, отколкото с „демонстрации“. Второ, по-важно, парадът не е някакъв повод за веселба, той е обществен акт, декларация за равноправие – на това, че две момчета или две момичета също могат да седят на Моста на влюбените и да се целуват, да се разхождат ръка за ръка из центъра, да учат, да работят, да плащат данъци, да се грижат за семейството си, да си живеят живота открито, без срам и без лъжа, и да се обичат без страх, че някой „нормален патриот“ ще ги пребие.

Хомосексуалните общности в Северна Америка и Западна Европа се борят от десетилетия за постигането на равноправие с останалата част от обществото. Дори в Бърно, където миналия уикенд също бяха арестувани няколко екстремисти, в гей парада участваха не само видни общественици като Мартина Навратилова, но и министри от чешкия кабинет, които разбират значимостта на подобни първи опити за извоюване и отстояване на граждански права и нуждата от подкрепа в подобен момент и среда. Жалко е, че млад и образован човек като българския министър-председател предпочете да не осъзнае това.

Но да се върнем на проучването на Евробарометър. Едва 1% от българите заявяват, че са били свидетели на дискриминация на основа на сексуална ориентация в своята страна – това сравнено с 10% за Австрия, 13% за Швеция. През декември пък проучване на агенция „Скала“ показа, че над половината от българите не желаят да работят в служба, където техен колега е хомосексуален, нито пък да си пратят детето на училище, където някой от учителите е такъв. И въпреки това 80% са убедени, че в България дискриминация няма!

Ясно е, че един парад пролет не прави. Промяната в мисленето на българското общество ще отнеме време и усилия – от страна и на хомосексуалните българи, и на хетеросексуалните. Едните трябва да съберат кураж и да опитат да заживеят нормално, без да се крият и срамуват от това какви са, а другите – да се вгледат честно в себе си, да осъзнаят невежеството си и да преосмислят поне част от своите възгледи.

*LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender/transsexual) – съкращение, обозначаващо колективно лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt, media, view

Етикети: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment в “„За честността и сексуалното равноправие“ в Дневник”

  1. Яна Says:

    Пффффффффф. Онзи ден в бг мамма прочетох как искали да си правят парад на майките, щото „в България никой не е дискриминиран, само ние майките май“.

    Мноу зле.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: