Насилието на парада в Будапеща отнесено пред Европейската Комисия

Членове на Европейския парламент осъдиха насилието на прайд парада в Будапеща, който се състоя на 5 юли. Шествието беше нападнато от крайно-десни екстремисти, които хвърляха коктейли Молотов, яйца, пълни с киселина и камъни и по участниците, и по полицията. Стана ясно, че дори член на ЕП от Унгария, Каталин Левай, е бил нападнат, и то докато е била в полицейска кола.

„Неприемливо е в нашите демокрации микроскопични групички от крайната десница да заплашват и нападат важно малцинство, което упражнява универсалното си право на свобода“, каза Каталин Левай вчера. „Ние трябва да се опълчим срещу групите, които проповядват омраза и насилие. Аз ще продължа да работя усилено, за да се спре разпространението на радикализъм в Унгария и Европа“.

Парламентарната интергрупа за гей и лесбийски права строго осъди насилието на парада в Будапеща. В изявление групата каза, че „е разочарована от неспособността на унгарското правителство да гарантира сигурността на гражданите си и посетителите на страната“.

„Аз съм силно разочарован и обезпокоен от неспособността на Унгария да се справи с екстремистите“, каза Майкъл Кешман, председател на групата. Това трябва да бъде отнесено към Европейската Комисия и нейния председател, Ж. М. Барозу“.

Сирпа Пиеткаинен, заместник-председател на групата на Европейската Народна Партия (християн-демократи и европейски демократи) в ЕП, и който взе отношение за сигурността на парада в София, добави: „Полицеските сили отново, както миналата година, не успяха да защитят гражданите, докато упражняваха фундаменталното си право на събиране, дължащо се вероятно на неадекватни ресурси. Аз ще поискам обяснение от унгарското правителство и ще повдигна проблема пред Европейската Комисия“.

Правителствата на най-новите страни, членки на ЕС не бива да си мислят, че откритото или косвено нарушаване на човешки права, дискриминация, неспособност за справяне с екстремисти и престъпници остават незабелязани, както и че няма да бъдат санкционирани по някакъв начин.

Изказванията на премиера Станишев, на депутати, липсата на действия по повод вихрещите се из медиите крайно-десни фашизоиди вероятно ще се появят в очаквания на 23ти този месец доклад редом до корупцията, съдебното блато и така нататък. Това са проблеми, на които ще се обръща все повече внимание, тъй като не е приемливо държава от ЕС да се управлява от хора, които не могат даже да направят разлика между приемливо и неприемливо изказване, поне от кумова срама, камо ли да защитават гражданите си от дискриминация и посегателства. Добре, че у нас поне полицията беше адекватна.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment на “Насилието на парада в Будапеща отнесено пред Европейската Комисия”

  1. kris Says:

    на мен ли ми се струва само, или в момента започват наченки на позитивно развитие в централна и източна европа? крайно време е.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: