Съветът на Европа се застъпва за правата на ЛГБТ хората

На срещата на министрите от Съвета на Европа, която се състоя през изминалата седмица беше решено да се вземат мерки срещу дискриминацията на база на сексуална ориентация и джендър. Съветът на Европа, основан през 1949 година поощрява и пази демокрацията и е създател на Европейския съд за човешки права. Комитетът на Министрите се състои от външните министри на 47те държави – членки.

Министрите – участници в срещата дадоха насоки за изготвяне на препоръка към държавите – членки, отнасяща се до дискриминацията на база сексуална ориентация и джендър. Те също така инициираха работа по темата за различните форми на брачно и не-брачно партньорство и съжителство, като целта е да се набележат мерки, за да се избегне дискриминация на посочените по-горе основания. Беше взето и решение да се отправи послание към всички междуправителствени комитети в Съвета, което да приканва те да обърнат внимание в дейностите си на нуждата държавите – членки да избягват и да лекуват всякаква дискриминация. Същите комитети бяха помолени да направят предложения за действия, които да подобрят равните права и достойнството на лесбийките, гей, бисексуалните и трансджендър хората и да преборят дискриминативното отношение към тях в обществото.

ИЛГА каза по повода, че Съветът на Европа е потвърдил своя ангажимент към равните права на ЛГБТ хората, а изпълнителният директор на организацията Патриша Прендивил коментира, че това е едно историческо развитие на нещата, тъй като за първи път от основаването на Съвета преди 60 години неговият изпълнителен комитет, Съвета на външните министри, издава формална декларация в подкрепа на ЛГБТ правата и ангажира цялата организация в борбата с дискриминацията слещу ЛГБТ хората.

Съветникът към Съвета от страна на ИЛГА Найджъл Уорнър добавя „Голяма част от заслугата за тази голяма стъпка напред е на защитниците на ЛГБТ правата от Централна и Източна Европа. Смелата работа в тяхна защита разкри ужасяващата степен, до която се простира хомофобията и трансфобията и шокира Съвета на Европа до там, че да се задейства“.

Тези решения бяха приветствани като много важно развитие в защитата на човешките права на лесбийките, гей, бисексуалните и транс хората.

Без съмнение това нещо се случва най-вече като резултат от събитията през изминалите месеци в Русия, Беларус, Молдова, Румъния, Унгария, Чехия, Естония, Хърватска и България, където по различни поводи бяха забранявани или атакувани прайд паради, запалвани места, където се събират ЛГБТ хора, давана бе публична трибуна на крайно-десни, чиито дискриминационни дествия не бяха сезирани по никакъв начин от властите, депутати открито призоваваха към насилие, полиция е местни власти местеха и забраняваха паради.

Всичко това показа колко тежки са всъщност проблемите и че повече не могат да се замитат под килима. Да се надяваме, че след всички ужясаващи неща, които се случиха напоследък ще има промяна към по-добро.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 Коментари на “Съветът на Европа се застъпва за правата на ЛГБТ хората”

  1. Stalik Says:

    Промяна към по-добро ще има, съмнение няма. Рано или късно самият ход на времето и растежа в културно и духовно отношение а българина ще го доведат до едни нови равнища на обществените взаимоотношения с традиционно маргинализираните групи. За тази цел обаче ЛГБТ общността трябва а насочи усилията си към просвещаването на тези, които не умеят да правят разлика между гей и транссексуален, които вярват, че лесбийките са едрогърдите мацки от порнофилмите и които вярват, че ЛГБТ общността е секта, разширяваща се посредством агитация и лобиране. Само чрез разобличаване на невежеството могат да бъдат направени реални крачки към промяна в мисленето а хората. Промените в законодателството от там насетне биха били една формалност.

  2. girlsgonewise Says:

    Може би като за начало трябва да се работи много и сред ЛГБТ общността, тъй като ми се струва, че тя много по-малко съзнава проблемите си, нито пък и се занимава с тези неща, сравнено например със ситуацията преди 8-9 години. Паралелно трябва да се работи и с цялото общество, защото ми се струва, че законовите промени ще изпреварят промяната в мисленето и разбиранията на масовия българин, което може да доведе до отпор като в Унгария, където намерението да се узакони фактическото съжителство активизира допълнително екстремистите.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: