Фактическо съжителство за еднополови двойки и в България?

Вчера от БТА дойде информация от председателя на Комисията за защита от дискриминацията Кемал Еюп, че КЗД е направила препоръка до Народното събрание за промени в Семейния кодекс, които ще дадат право на еднополови двойки за съвместно съжителство. На конференция във Варна, посветена на проекта „Инициативи за повишаване чувствителността на обществото към прояви на дискриминация“ Еюп е казал, че за целта е необходимо от текстовете в закона да отпадне „разнополови“ за двойките, които ще съжителстват на семейни начала. По този начен еднополови двойки ще получат всички права, които по закон се полагат на разнополовите, като онаследяване, болнични и така нататък. Според председателя на КЗД обаче за осиновяването и отглеждането на деца в еднополови двойки ще е необходимо да се проведе обществен дебат. Очаква се подобна промяна да предизвика бурно недоволство от страна на националистическите организации и религиозните фундаменталисти.

С препоръка No 2/01.07.2008г. КЗД определя като дискриминационни някои текстове от проекта за Семейния кодекс, внесен за разглеждане в Народното събрание. Въпросът е повдигнат от БГО „Джемини” с жалба с вх. No 12-20-30/11.04.2008г. и разгледан пред Петчленен разширен състав на Комисията.

Според жалбоподателя чл. 5 от проекта, който гласи: „Бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданско състояние” и във връзка с чл. 46, ал. 1 от Конституцията на РБ – „Бракът е доброволен съюз между мъж и жена”; чл. 13, ал. 1 от проекта за Семеен кодекс, който гласи: „Фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена има правно значение в предвидените от закона случаи” и чл. 66, ал. 1 от същия, според който „За баща на детето се счита партньорът на майката, ако детето е родено през време на фактическото съпружеско съжителство или преди да са изтекли 300 дни от прекратяването му”, са дискриминационни на признак „сексуална ориентация” и „семейно положение” по смисъла на ЗЗД.

Повече за мотивите и препоръката можете да прочетете при Cybercracker, откъдето почерпихме информация, там можете да намерите и копие от препоръката на КЗД, която е изключително интересна като документ.

Становището е подписано от Кемал Еюп, Лало Каменов, доц. Благой Видин, доц. Ирина Мулешкова, Анели Чобанова, Есен Фикри, Росица Георгиева, Зора Генчева и Хари Алексиев.

Това идва донякъде изненадващо, както между впрочем дойде за мнозинството и фактическото съжителство за разнополовите двойки. Интересно е, че за промените в Семейния кодекс нямаше широк обществен дебат или пък информация за готвените промени. Получи се доста на тъмно, а настоящото изказване е може би е начало на дискусия или пробиране на обществения климат. Във всеки случай ситуацията е доста интересна, и понякога имам чувството, че някоя сутрин ще се събудим с еднополови бракове, сервирани през нощта (това е лично мнение, добре е, че има действия по въпроса, просто на моменти от Парламента излизат доста странни неща, за щастие някои хубави).

Иначе подобна промяна е крачка в положителна посока, но не трябва да ни радва прибързано, като се вземат предвид настроенията около парада. Ще е интересно да се види какво ще направи КЗД по всички жалби, които се внесоха последния един месец. Ще се опитаме и да проследим реакциите около препоръката.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 коментара в “Фактическо съжителство за еднополови двойки и в България?”

 1. Anchett Says:

  хубава новина е, че се работи по промени на правно ниво. за мен, обаче, както и ти сама си отбелязала накрая, е много по-важно, как хората реагират. точно наскоро си говорехме с една приятелка, колко хубаво би било да се позволи осиновяването на дечица от еднополови двойки и как не се съмняваме, че двама татковци, две майки са напълно способни да отгледат и възпитат детенце с много обич, но колко ще е страшно, когато това детенце излезе на улицата. обществен дебат звучи малко механично и изкуствено, но съм на мнение, че такива първи стъпки са ужасно важни. говоренето не винаги има директен резултат, но в дългосрочна перспектива това е чудесна инвестиция.

  дано скоро още добри новини да има :)

  Поздрави!


 2. брей, изненадах се!
  а дано:)
  само дано подходят малко авторитарно и приемат промените без да се стига до референдуми или още повече „дебат“ защото расате пак ще си происвои ролята на народен представител и ще заглуши всички останали..


 3. Мотивите и предложението на КЗД не са дошли „изненадващо“ в никакъв случай. Комисията беше сезирана още на 11 април т. г., буквално броени дни след като проекта за СК бе внесен за разглеждане в Комисията по правни въпроси на Народното събрание. БГО „Джемини“ постави казуса „Семеен кодекс“ и мотивира нуждата от уреждане на фактическото съжителство като институт не само за разнополови двойки с писмо от 27 март с. г. до Председателя на НС г-н Пирински, до Министъра на правосъдието г-жа Тачева и до Огнян Герджиков и Камелия Касабова в качеството им на депутати и правници. Бе подчертано, че в проекта за СК съществуват дискриминационни текстове на признак „семейно положение“ и „сексуална ориентация“ във формулировките за брачен договор, фактически брак и фактическо съжителство.

 4. xunap Says:

  Ми щом се обичат хората да си живеят заедно. Това си е само вид правна санкция. Иначе гейовете си живеят заедно без да питат който и да е. Само че как да обясниш на дървените глави тип Боян Расате че не е лошо и някак си да легализираме официално това съжителство? Пак ще реват, че броя на гейовете ще се увеличи, щото така се ставало обратен, други хора те подтиквали към това.
  Багера

 5. girlsgonewise Says:

  Cybercracker, за мнозина, включително и за мен самите промени в СК дойдоха изнедващо, не знам колко човека са знаели за това.
  Хипар, ясно е че хората ги има и си живеят, просто искат някакви данъчни преференции например, право на наследяване – простички неща, но ще мине още дълго време, преди масата да го разбере.

 6. Блейд Says:

  Бях чул от някъде, че след приемането на договора от Лисабон, законодателството във всички държави от ЕС по отношение на еднополовите бракове и осиновяването ще се уеднакви. Може ли някой правист да потвърди тази информация? Защото ако е така, след преодоляване на кризата, което няма да отнеме повече от 2-3 години, в БГ можем да се окажем изведнъж с всичко, не само със съжителства.


 7. @Блейд, така е. България ратифицира Лисабонския договор на 21 март т. г. и с този акт се задължава да гарантира правото на личен живот и семейство във връзка с недискриминацията на лицата с различна сексуалност. Без значение е кога той ще влезе в сила във всички страни от общността (за последно го ратифицира Великобритания), упражняваната от българската държава с бездействието й дискриминация по отношение на хомосексуалните двойки противоречи на чл. 7, във връзка с чл. 2 от Договора.
  Отказът от уреждане на тези обществени отношения е в разрез не само с Лисабонския договор, но и с Всеобщата декларация за правата на човека, приета на 10 декември 1948 г от Общото събрание на ООН, която в чл. 12 прогласява правото на зачитане на личния и семеен живот; с Международния пакт за граждански и политически права от 16 декември 1966 г, който в чл. 17 закрепва правото на личен живот и семейство, а в чл. 26 прогласява, че „всички лица са равни през закона и имат право, без вскякаква дискриминация, на законна закрила“ и с практиката на Европейския съд по правата на човека, и на Европейската конвенция по правата на човека и основните свободи.
  Отказът да се узаконят гей съжителствата у нас противоречи също на Резолюцията на ЕП срещу хомофобията, приета на 18 януари 2006 г, в която се осъждат всички формални пречки пред еднополовите съюзи в законодателствата на страните от еврозоната. Очевидно, че всяко бездействие на държавата по въпроса е престъпно, хомофобско и в крайна сметка антихуманно.
  Надявам се да съм отговорил достатъчно изчерпателно на въпроса. :-)

 8. Блейд Says:

  Благодаря за изчерпателния отговор, но за съжаление нещата не стоят както се надявах. Явно защитата на правата на хората с различна ориентация зависи от добрата воля на политиците, а те, знаем, изобщо нямат такава. Да, договорът от Лисабон поставя рамки, но нашите политици далеч няма да се съобразят с тях, след като тези рамки имат по-скоро препоръчителен, отколкото задължителен характер. Те трябваше да спрат корупцията, да намалят поръчковите убийства, да осъдят всеизвестните престъпници…. Идеята ми е, че далеч по-сериозни въпроси остават нерешени и нямат изглед за скорошно разрешение, какво остава за съобразяване с резолюции против хомофобията, която в българското съзнание е дотолкова интернализирана, че се приема за норма. Нужна е радикална промяна в мисленето, която няма как да дойде, докато обществото не намали поне малко тъпотата и ограничеността си, а това с резолюции едва ли ще стане. :-)))


 9. Първо, нерешаването на проблема с гей съжителствата и засипването му с текущи проблеми (високи цени на горивата, тока, парното, храните и пр.) и с реторика как, видите ли, обществото не било готово да ни приеме, не е изход от ситуацията, а демагогия.
  Второ, ако ви прави впечатление, от години върви целенасочена маргинализация на толерантността към хомосексуалните. По този въпрос навремето беше писала Моника Писанкънева. Идеята е, че ви забутваме в кьошето, даваме ви епизодични възможности да участвате по медиите, надкрещяваме ви с патриотарски и фашизоидни послания за „крах на семейните ценности“, за „аморално и ненужно парадиране“, така щото да се почувствате виновни и грешници, а носителите на омразата и агресията към различните се превръщат в масовото съзнание в икони, в носители на автентичното, в апостоли (Боян Расате и сие). Тази инверсия и подмяна на ценностите води до парадоксални ситуации. Ето например, вчера по БНР в предаването „Познати и непознати“, водещата Цвета Николова зададе въпрос: „Готов ли си да се промениш?“ на своя хомосексуален гост, а подтекста бе, очевидно, да станеш „нормален като нас“. Така хомосексуалният се принизява до нивото на своя домакин, дебатира с езика на хетеросексуалните българи, за да го разберат и приемат, но не тук и сега, а в имагинерното и неясно утре, някой ден, някога. Противник съм на опитите проблематиката на ЛГБТ да се появява спорадично и „за цвят“ по медиите, за да се имитира политематичност, многообразие и динамика, а скритата цел всъщност е поддържане на маргинализацията и на отказ от реално, смислено, задълбочено говорене за социалните проблеми на хомосексуалните хора.
  Трето, ако новият Семеен кодекс не отрази социално-икономическите реалности, ако не отговори на изискванията на живия живот, ако не работи в полза на всички социални групи, той просто ще е поредния лош закон у нас. Това ще е доказателство, че в България има фасадна демокрация, но не се чува гласът на гражданството и не се решават реалните проблеми на хората. Не бива сигналите, които изпращат европейските партньори да се чуват избирателно. Те са дипломатични, но в същината си настоятелни. Не е нормално политиците да изпълняват само онези директиви, които им импонират. Подобен подход ще ни доведе до катастрофа и тотална изолация.
  Четвърто, абсурдно е г-н Огнян Герджиков – бивш шеф на Народното събрание, а понастоящем председател на работната група за промени в СК, да демонстрира хомофобия, отказвайки да се съобрази с препоръките на КЗД. Това е публичен отказ от държавност, арогантно погазване на основните принципи на демокрацията, недопустимо незачитане на европейските ценности и модели.

 10. girlsgonewise Says:

  Cybercracker, има ли вече някакви реакции от Народното Събрание?


 11. @Girlsgonewise, има. Самият Огнян Герджиков на 18 юли заяви в прав текст: „Нашето общество не е готово за такава промяна. Доколкото знам от едно социологическо проучване, около осем и половина процента биха защитили гей двойките. Това е прекалено нисък процент, за да може да бъде наложено по законодателен път на българското общество.“
  Проф. Герджиков е изненадан, по думите му, от предложението на КЗД и се очаква наесен в качеството си на председател на работната група за промени в Семейния кодекс, да не се съобрази със становището на комисията. Познавайки маниера на работа в Народното събрание, предрасъдъците и стереотипията у голяма част от депутатите, едва ли можем да очакваме положително отношение към ЛГБТ на този етап.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: