Rachel Maddow ще води политическо предаване в праймтайма на MSNBC

Известният политическият коментатор Rachel Maddow, на 35, открита лесбийка, ще води свое предаване в праймтайма на новинарската телевизия MSNBC.

От 8ми септември Rachel Maddow ще замени коментатора Dan Abrams, като предаването в началото основно ще фокусира върху президентската надпревара в САЩ, а след края на изборите ще се превърне в по-обща новинарска програма.

Maddow става първата лесбийка, която ще води коментарно или политическо предаване в праймтайма по американската телевизия и една от малкото жени, които изобщо някога са правили това. Телевизия MSNBC няма други новинарски или политически предавания, в който водещ е жена.

Рейчъл води популярно либерално предаване по радио Air America от 2004 година насам, като е била чест гост в политически предавания по CNN и MSNBC. Миналата година тя казва за PageOne Q, че според нея кариерата и в телевизията не се развива „не само защото съм гей, но и заради начина, по който изглеждам. Аз не съм някое Барби с кукленски вид. Защото знаете, в телевизията как изглеждаш е нещо много важно„. Е, развитието на кариерата на Maddow може би е някакъв знак, че медиите в Америка се отварят към жени, които не отговарят на стандартите, наложени от развлекателната индустрия, и че на жените се гледа все по-сериозно като политически коментатори, а не само като на лайфстайл гурута тип Марта Стюарт, от които се предполага, че разбират само от подреждане на маса и пердета или пък като на безмозъчни кукли, които се тъпчат с хапчета за отслабване подобно на Анн Никол Смит.

Rachel Maddow е една от малкото известни телевизионни личности, която се идентифицира като буч дайк (butch dyke) и не се поддава на натиска да изглежда по-женствена. „Първият път казах – никакъв грим, но после се видях по телевизията и това беше като дебата Никсън – Кенеди. Сега казвам – ок, направи ме както ще гримираш мъж. А те казват „Но ти си толкова красива, защо искаш да изглеждаш като мъж? Какво ще кажеш за малко блясък за устни?”. А аз отговарям „Ей, виж, аз нарочно изглеждам по този начин!“

През април тази година започва спорадично да се появава като гост-водещ в предаването на Кийт Олбърман Countdawn и епизодите с нейно участие бързо се превръщат в най-гледаните от цялото предаване сред аудиторията от 25 до 59 години, най-любимата на рекламодателите.

Скоро след това MSNBC обявава, че ще предложи на Речъл собствено шоу. „Ние наемаме Rachel Maddow, защото тя е много умна„, обясняват от телевизията за Таймс. „Рейчъл отива много отвъд политиката. Тя е експерт по военните проблеми. Тя е стипендиант на Rhodes„.

Наистина, Rachel Maddow е изобщо първият открит гей човек, който печели стипендията Rhodes, през 1994 г. През годините тя се докзава като експерт, отличен журналист и прозорлив политически коментатор, като нейната поява в праймтайма или е знак за отваряне на медийте към хора, които не крият сексуалната си ориентация и не изглеждат по стандартния и приет начин, или това е първата стъпка към подобно размразяване.

Все пак пътят и е доста труден. Когато през 2005 я питат какво е усещането да е в дебат с мъже като Пат Бюканън, тя казва „Те ме виждат като новост. Като буч аз се промъкнах през пукнатините. Винаги се опитват да извадят темата за гей браковете в разговорите с мен. Ние говорим по CNN за Сирия, Босна, бежанците от Руанда, а те казват „Рейчъл, това какво отношение има към гей брака?„. Тя също така отдава уменията си да дебатира на разкриването си в много ранна възраст. „Трябва да се научиш да оцеляваш и успяваш във враждебна среда. Това е талант, който гей хората пренасят във всичко, което правят„. Във Feminist могат да се видят откъси от предавания, които показват бързите и на място ум и език на Рейчъл.

Остава само да се надяваме, че успехът на Rachel Maddow няма да остане като изключение в общите тенденции за развитието на сериозната новинарска и политическа телевизия, както и че това ще доведе до по-голяма видимост за буч жените, които в момента трябва да разчитат на мимикрия, ако искат да се развият във високо платени и квалифицирани професии.

Explore posts in the same categories: lesbian, lgbt, media, view

Етикети: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: