Много тревожна новина, източник Сталик

Сталик е публикувал изключително тревожна новина. Издателство „Мемра“ е публикувало книгата „Превенция на хомосексуалността. Наръчник за родители” на Джоузеф и Линда Николози, преведена на български. Издателството е за „прогресивна християнска литература” (алармата веднага се включва), а книгата може да се намери в книжарници в страната.

В описанието на книгата се казва: „В своята революционна книга Джоузеф и Линда Еймс Николози разкриват най-важните фактори, допринасящи за здравото чувство за принадлежност у децата към съответния пол. Вслушвайки се във вълнуващите спомени на бивши хомосексуални мъже и жени относно онова, което им е липсвало в детството, семейство Николози достигат до същината на проблема, споделят с нас откритията си и ни дават полезни насоки как като родители да видим потенциалните пречки в развитието на децата ни и да им помогнем да се идентифицират с пола, към който принадлежат.“

Ще пусна тук част от коментара на Сталик, моля прочетете целия при него, тъй като много точно обяснява нещата:

„… Д-р Джоузеф Николози е настоящият председател на скандалната американска Националната асоциация за изследване и терапия на хомосексуалността (НАИТХ; www.narth.com). НАИТХ е организация с идеална цел в Съединените щати, посветена на „утвърждаване на разнополовия модел мъж — жена за полова и сексуална ориентация“. Основана е през 1992 г. от небезизвестните Чарлс Сокаридис, Бенджамин Кауфман и Джоузеф Николози и е сред организациите теоретизиращи, подкрепящи и прилагащи т.нар. репаративната терапия за преориентация на хомосексуалните и транссексуални мъже и жени. За разлика от почти всички други подобни организации, политиката на НАИТХ се води главно от научната, психиатрична позиция на членовете си, не от религиозна гледна точка, въпреки че повечето от практикуващите в нея специалисти не отричат силно религиозните си възгледи. Групата защитава тезата, че сексуалната ориентация може да бъде променена и че хомосексуалността е болестно състояние…

…НАИТХ е нескончаем източник на научни материали, тенденциозно пропагандиращи идеята, че хомосексуалността е нездраво, лечимо състояние. Найните членове подкрепят и теоретизират „лечение”, наречено репаративна терапия. Това е общ термин, синоним на конверсионна, поправяща или диференцираща терапия — понятия, означаващи методите за промяна на сексуалната ориентация от хомо- към хетеросексуална…

… Идеята за превенция на хомосексуалността от страна на родителите, каквато концепция проповядва издадената от „Мемра” ООД книга на семейство Сокаридис, е крайно опасна за хомосексуалните младежи, тъй като те са група изложена на висок риск от стрес, а от там и висока вероятност за суицидни помисли. Скритото послание тук е, че хомосексуалността не би трябвало да съществува; че тя е болест. Нехетеросексуалните синове и дъщери са изправени пред заплаха; изправени са пред опасността да понасят силно деструктивните социални ракови образувания, които сломяват самоуважението, гордостта, вярата и упованието в най-близките хора — родителите. Тези ракови образувания се наричат с името нетолерантност. Научната стойност на подобни издания е крайно съмнителна и следва да бъде обект на особена загриженост от страна на институциите и професионалните организации на специалисти в областта на психичното здраве…“

Случващото се е много неприятно, но в случая нямаме ясна идея как може да се противостои на подобни неща?

Advertisements
Explore posts in the same categories: human rights, lgbt, view

Етикети: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 Коментари на “Много тревожна новина, източник Сталик”

 1. dzver Says:

  Където има търсене, има и предлагане. Псевдонауката се харчи доста добре навсякъде по света.

 2. Stalik Says:

  Действия на този етап = реклама за книгата = „Аха!“ за хомофобите. Необходимо е да се провери доколко е уместно публикуването на псевдонаучна литература, съдържаща потенциално опасни за психичното здраве на подрастващите материали. Необходимо е да се изиска становище от професионалните организации на специалистите по психично здраве: Българска психиатрична асоциация и Дружество на психолозите в България.

  На този етап обаче считам, че шемът е излишен, доколкото е равностоен на черен PR. Новината не е „много“ тревожна, макар че е безспорно тревожна. :) Научните факти стоят стабилно зад гърба на ЛГБТК общността. Повярвайте ми.

 3. girlsgonewise Says:

  Сталик, според мен е много тревожна, защото доста объркани родители биха се нахвърлили върху нещо, което им предлага „решение“ на проблема.
  Не знам, зад гърба ни има доста, само дето май никой у нас не се интересува от това.
  Фактът, че на майка ми като лекар и трябваха доста години, за да реши, че това все пак може би не е болест за мен е много показателен, но пък не е учудващ, като прочетох какво пишеше в учебника и по психопатология и не знам какво си и какви лечения с ледени душове се препоръчваха.
  Та затова направо се плаша. Имам и други познати от моето поколение, чийто родители са ги водили по психиатри, врачки и каквото се сетиш, така че репарирането може да се превърне във факт много лесно. Понапатили сме си.
  Иначе за ПР-а си много прав, така или иначе нищо не може да се направи, поне да си остане извън светлините, то у нас продават Моята борба, та това ли…

  Дзвер, харчи се, факт, но ако доказано е вредна, трябва да се контролира. Масоните и Мария Магдалена не вредят прекалено много, но експерименти върху деца могат да имат пагубен характер.

 4. Stalik Says:

  Да, разбира се, съгласен съм. Когато казах, че шумът е излишен, нямах предвид бездействие. Иначе нямаше да пиша по темата. Но нека първо се потърсят специалистите. Иначе аз самият съзнавам колко опасни са псевдонаучните теории на НАИТХ – те са далеч по-критични от напевите на Расате по синия екран. Занимавам се с тях от години. Предчувствах, че и до нас ще достигнат. За жалост съм познал.


 5. О, такива опити за обяснение на хомосексуалността се наблюдават особено много на запад и все по-често се разпространяват и тук. Това едни крайни християнски течения, които се опитват да бъдат достатъчно актуални по проблемите на съвременното общество, но твърде обвързани религиозно, за да могат да се доверяват на научните начини за доказателство. Това, че обществото като цяло е малко информирано за хомосексуалността като явление, спомага да се разпространяват всякакви измислени теории… Доколко е опасно? Ами не е безопасно, но в крайна сметка всеки има свободата да мисли както си пожелае и да разпространява информация, колкото и абсурдна да е тя.

 6. Musha Busha Says:

  Да очакваме втората от трилогията „Как да побъркаме сина си за 12 месеца. Изпитани техники“… Препоръчвам ви и следното четиво „13 теории за „лечение“ на хомосексуалността“ от Дон Роумсбърг, http://www.bgogemini.org/info-update/new/page.php?al=alias8875

 7. Бет Says:

  Това е ужасно, честно казано.
  Според мен подобни практики трябва категорично да бъдат отричани от всякакви лекарски асоциации. Това е възможния вариант, който няма да вдигне просто някакъв шум около подобни вредни фундаментаристки творения.
  У нас повечето хора са всъщност здравомислещи, така че е ако някой лекар им каже, че това е вредно, вероятността да се обрънат към подобни „решения“ ще намалее драстично.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: