Позицията на Барак Обама по гей въпросите еволюира

В ново интервю, публикувано във вестник Washington Blade, кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама ясно заявява, че ако бъде избран, неговата администрация ще работи за подобряване на човешките права на гей, лесбийките, бисексуалните и трансджендър хора. В отговор на изпратените му въпроси г-н Обама гарантира „равенство за всички„. Също така, той казва, че със съпругата си Мишел „са благословени с много открити гей приятели и колеги – мъже и жени“, като посочва заслугите на открит гей университетски професор, който разширил мирогледа му по тези проблеми. Все пак, сенаторът от Илинойс отказа да потвърди, че като членове на Върховния съд и кабинета ще бъдат отхвъляни хора с анти-гей история.

По отношение на закондателството Обама повтори свята позиция в подкрепа на фактическите съюзи, но обещанието му да работи за отменяне на DOMA (Defense Of Marriage Act – федералният закон, който забранява гей браковете) и за повече придобивки за тези съюзи дава надежда за бъдеща подкрепа на еднополовите бракове.

В интервюто Барак Обама повтаря възгледа си, че армейската политика „Не питай, не казвай“ (“Don’t Ask, Don’t Tell”), която забранява открити гей мъже и лесбийки да служат, трябва да бъде преустановена.

Но най-интересно е обширното му мнение за гей съюзите, което този път е по-малко нюансирано и като че ли маркира еволюция в позицията му по ЛГБТ проблемите.

Както съм казвал и преди, аз се кандидатирам за президент, за да построя една Америка, която да е достойна на учредителното обещание – равенство за всички – обещание, което със сигурност се простира върху ЛГБТ общността. Аз виждам време, когато всички ще се радваме на това обещание, но трябва да работим здраво, за да стигнем дотам. ЛГБТ хората заслужават истинска промяна, и я заслужават сега. Като нация всички можем да се съгласим, че дискриминацията няма място в Америка. Еднополовите двойки се сблъскват със законова дискриминация всеки ден, която можем и трябва да прекратим, като отменим DOMA, предоставим федерални права и отговорности на еднополовите семейства и подкрепим ЛГПТ родителите, за начало. И трябва да си спомним, че не само двойките имат нужда от закрила – ние трябва да приемем отдавна необходими закони, които да прекратят дискриминацията на работното място, да подобрят закрилата от престъпления от омраза и да прекратят политиката „Не питай, не казвай.“

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt, media, view

Етикети: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment в “Позицията на Барак Обама по гей въпросите еволюира”


  1. Бе той Обама да закрепи малко икономиката първо, пък гейовете и лесбийките също карат коли на бензин и имат ипотечни кредити


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: