Одобрен е на първо четене новия, сакат Семеен Кодекс

От БГО Джемини научаваме, че Народното Събрание на Република България е одобрило на първо четене новия Семеен кодекс. Най-важните промени в него са уреждането на фактическото съпружеско съжителство само между мъж и жена и въвеждането на брачния договор.

С новия семеен кодекс за първи път се допуска фактическо съпружеско съжителство на мъж и жена без брак. На започналата дискусия по кодекса, депутати акцентираха върху този нов момент с аргумента, че през последните години половината деца у нас са родени при такова съжителство и новият кодекс трябва да защити техните права.

Семейният кодекс, непроменян от 2003 година, сега въвежда нови правила в брака и в отношенията родители – деца. Най-интересно е фактическото съпружеско съжителство, което може да бъде регистрирано и обикновено. Известният в обществото съпружески живот без брак вече се въвежда като правна възможност между мъжа и жената и целта е да се защити бъдещето на родените деца. Тоест въвежда се презумпцията за бащинство. Още при раждането си детето ще има фамилия, двама родители, ще може да наследява и двамата си родители, а майката ще може директно да иска издръжката от бащата без съдебни дела.

Новият кодекс въвежда брачният договор като възможност за имуществено брачен режим. Брачният договор може да се сключи и по време на брака. Кодексът променя имуществената общност между съпрузите като тя се разпростира само върху вещните права, а се изключва общността върху влоговете. Семейният кодекс въвежда и по-леки правила при прекратяване на брака по взаимно съгласие и по исков ред. Семейният кодекс отваря широки вратичката за всякакви истерични хрумвания, категорична беше обаче депутатката от Коалиция за България Иглика Иванова. Семейният кодекс трябва сериозно да се преработи, каза още тя.

За повече вижте новия брой на бюлетина на Джемини.

Припомняме и дискусията в Openly Feminist, породена от мхм, доста неадекватното изказване на депутата от СДС Мартин Димитров по повода.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt, view

Етикети: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: