Литва признава, че има проблеми с хомофобията

Литовският външен министър Петрас Вайтиекунас каза в понеделник пред националния парламент, че хомофобската репутация на страната е напълно оправдана. „Вярно е: Литва е една от най-хомофобските държави в ЕС. На това трябва да се гледа като неоспорим факт“, каза Вайтиекунас в отговор на запитване от страна на депутата Мария Панилиониене. „Ситуацията не може да бъде променена от една партия или министър и вероятно ще трябва смяна на поколенията, за да се развие по-толерантно отношение към хомосексуалността в Литва.“

Еднополовите връзки остават спорни в Литва, като през последните години са отказвани официални разрешения за гей прайд паради в столицата Вилнюс. През август беше отказано разрешение на „камиона на толерантността“ на Европейската Комисия да паркира на обществени места във Вилнюс и Каунас. Тогава кметът на Вилнюс Имбрасас каза, че няма да позволи „реклама на сексуални малцинства“.

Литва многократно е критикувана от страна на Европейския Съюз, но единственият резултат засега е полу-дебатът в парламента, който води само до заключението, че положението ще се оправи единствено със смяна на поколенията, като липсва политическа воля за каквито и да е било действия. Все пак, като че ли първата стъпка е направена с признаването на проблема и поставянето му на политическата маса.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment на “Литва признава, че има проблеми с хомофобията”

  1. Musha Busha Says:

    За държавната политика на Литва може да се разбере много от ракциите по време на годишната конференция на ИЛГА Европа, която беше във Вилнюс миналата година. Освен ежедневно протестиращите пре хотела (интересното беше, че са само жени!), в пощата намерихме наскоро пуснати ОФИЦИАЛНО пощенски пликове с клеймо изображение, което често може да се види на позивните на националистите около гей прайди.

    Литва е единствената европейска държава, която, след като беше включила „сексуална ориентация“ като защитен признак в антидискриминационния си закон, го премахна тази година.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: