Прайд парадът на балтийските републики ще се състои в Рига през 2009та

Като продължение на вчерашната тема за проблема с хомофобията в Литва, сутринта се появи новината, че прайд парад на балтийските републики ще се състои в Рига през месец май догодина.

Така наречените Дни на дружбата ще се организират в много по-голям мащаб, отколкото в предишните години – тази година към латвийските участници ще се присъединят и участници от Литва и Естония.

Линда Фреимане, председател на ЛГБТК алианса „Мозайка“ обяви, че събитието най-вероятно ще се състои на 17ти и 18ти май, като засега не може да даде приблизителен брой на участниците, но подчерта, че със сигурност ще е много по-голям, отколкото предишните години, като се очакват и много гости от скандинавските страни и от някои бивши съветски републики. ЛГБТК организации от трите балтийски държави вече са се срещнали, за да обсъдят програмата.

Те също така планират да поканят политици от Литва, Латвия и Естония на Дните на дружбата, както и известни музиканти и артисти. Почти сигурно е, че след 2009 година Дните на дружбата ще се състоят на ротационен принцип във всяка една от трите държави.

Advertisements
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment на “Прайд парадът на балтийските републики ще се състои в Рига през 2009та”

  1. Musha Busha Says:

    Линда е в борда на ИЛГА Европа и заедно с Юрис (който също е от Латвия) си говорихме вчера за прайда в България. В Латвия се е получило същото, както в България – държавата е била много толерантна, до първия им прайд.

    В Рига първия им прайд беше много критикуван, дори и от ЛГБТ организации, защото завърши в една църква. Това си е направо със солен пръст да бръкнеш в рана…:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: