Кръгла маса за речта на омразата

От доц. Нели Огнянова научаваме, че ще има кръгла маса за речта на омразата, организирана от СЕМ, които може би най-сетне ще подхванат проблемите, чиято регулация и санкция оправдава съществуването им като орган.

От първоизточника Медиапул:

СЕМ прие “градивната критика” на премиера и призова медиите към саморегулация

4 Ноември 2008

Изпълняващият длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стефанова обяви във вторник, че приема “с достойнство” критиките на премиера Сергей Станишев към медийния регулатор, но направи уточнението, че съдържанието на медиите се определя от тяхната политика. Миналата седмица Станишев заяви, че СЕМ трябва да си върши работата по-добре и го обвини в „прекомерна търпимост“ към неща, които са недопустими. Тогава той заяви, че има много случаи, когато български медии целенасочено насаждали омраза и тиражирали лъжи.

В отговор на критиките на премиера СЕМ обяви, че организира в сряда среща с членовете на Съюза на националните електронни медии на тема „Речта на омразата„. Според Лилия Райчева органът не е панацея за всички медийни проблеми. „Това е регулатор, който би трябвало да прилага Закона за радио и телевизия“, каза доц. Райчева. Тя пожела на българските медии “да не се страхуват да говорят за собствените си проблеми и да наблегнат на саморегулацията”.

Стефан Димитров, Мария Стефанова и Лилия Райчева са първите трима съветници, които завършиха пълните си шестгодишни мандати. Доц. д-р Лилия Райчева от квотата на Народното събрание, избрана през 2001 г., е заменена от Анна Хаджиева, която има първи непълен мандат като член на СЕМ. Със сегашното избиране на Хаджиева започва вторият й мандат в СЕМ.

На мястото на Стефан Димитров, назначен с указ на президента Петър Стоянов, е назначена Анюта Асенова с указ на президента Георги Първанов, който влезе в сила на 30 октомври.

Парламентът преизбра през миналата седмица Мария Стефанова за втори мандат в СЕМ след завършен първи пълен шестгодишен мандат – като член на съвета, и почти две години – като председател на СЕМ.

Остава да се попълни мястото, освободено от акад. Людмил Стайков, който напусна регулатора заради сътрудничество с бившата Държавна сигурност.

Реклами
Explore posts in the same categories: human rights, media

Етикети: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: