В Калифорния казаха „да“ на Предложение № 8

obamaВ деня на историческата победа на Барак Обама и избирането му за президент на Съединените Щати за огромно наше съжаление около 52% от калифорнийците казаха „не“ на еднополовите бракове. Въпреки, че все още не са преброени всички гласове, шансовете за промяна в цифрите са невъзможни. Предложение № 8 беше подкрепено, като идентични промени, изрично определящи брака като „съюз между мъж и жена“ (свободно преведено) ще бъдат вписани и в конституциите на Аризона и Флорида.

Днес Американският Съюз за Граждански Свободи, Ламбда Лигъл и Националния Център за Лесбийски Права внесе писмена петиция във Върховния съд на Калифорния, с която призовават съда да лиши от валидност Предложение №8. В петицията се казва, че предложението е невалидно, тъй като инициативния процес е използван неправилно в опит да се промени основния ангажимент на конституцията за равенство на всички чрез елиминиране на фундаментално право само за една група хора – гей мъжете и лесбийките от Калифорния. 

Според калифорнийската Конституция подобни радикални промени в организационните принципи на управлението на щата не могат да бъдат правени просто чрез мажоритарен вот, предизвикан от инициативен процес, а трябва като минимум да мине първо през щатската съдебна система.court2

„Конституцията предписва два начина да се промени документа, който определя най-основните правила затова как работи управлението на щата“, казва инициативната група в изявление. „Чрез инициативния процес гласоподавателите могат да правят относително малки промени в Конституцията. Но всяка една мярка, която би променила основополагащи принципи трябва първо да бъде одобрена от съда, преди да бъде предложена за гласуване от гражданите. Това не се случи с Предложение №8, което го прави невалидно.“

„Исторически погледнато, съдилищата гледат да избягват спорове, ако могат да го направят“ , казва Шанън Минтър, Правен директор на Националния Център за Лесбийски Права. „Не е рядкост съд да чака да види какво ще се случи на гласуванията, преди да вземе предвид правните аргументи. Все пак, сега, когато Предложение№8 е напълно вероятно да мине, съдът ще трябва да претегли и ние вярваме, че те ще се съгласят, че това предложение изобщо не е трябвало да попада на референдум за гласуване“.

Групите казват, че вярват, че щата ще продължи да признава браковете на 18 000 еднополови двойки, които вече сключиха брак в Калифорния.

jared-polis2Ние също вярваме, че в Калифорния ще проявят здрав разум, и то във време, когато открит гей мъж, Jared Polis е избран от Колорадо за конгресмен, а новият президент Барак Обама спомена в първата си реч към нацията хомосексуалните хора.

П.С. В коментар към статията на Сталик Faeton споделя интересното си наблюдение, че вчера, в българския превод на речта на г-н Обама по БНР са изпуснати точно „гей, хетеросексуални…“.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt, view

Етикети: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: