Покана за дискусия за фактическото съжителство от БГО Джемини

Българската гей организация „Джемини” и Център за култура и дебат „Червената къща” имат удоволствието да Ви поканят на дискусия за фактическото съжителство за еднополови двойки в България и българското законодателство, която ще се проведе в рамките на 4-ият годишен Gay&Lesbian Culture Fest.

Този дебат намира естествено своето място в ежедневието ни, в момент, когато се разглеждат промени в Семейния кодекс и се създава нова юридическа институция, която изключва хората с хомосексуална ориентация. Гражданите на република България, макар веднъж защитени от Закона, отново са оставени без законово признание, права и задължения. Въпросът, който обществото си задава е: „Имат ли място еднополовите двойки в този закон и какво е то?”.

Хомосексуалните хора често остават невидими и не присъстват в нито една статистика. Когато се говори за тях, то е част от клюкарската хроника и се гледа на темата с доза насмешка, поставя се в графа „Развлечение” или “Шоу” и се пропуска фактът, че част от тези хора също имат семейство и отглеждат деца.

Това е въпрос, на който отдавна са дадени отговори в редица държави-членки на Европейския съюз. Регламентирани са правата и задълженията им, очертана е законовата рамка на тяхното съвместно съжителство и са защитени правата на техните деца.

В България трудно се повдига въпросът за еднополовите семейства пред обществото като сериозна тема. Дали България е държава, която строго определя задълженията на хомосексуалните граждани, без да им дава защита? Част от причините за невидимостта на тази социална група и хомофобията се дължи на липсата на закон, който да защитава и да регулира правата и задълженията на тези семейства.

Ето защо бихме искали да предизвикаме дискусия в контекста на проекто-закона за Семеен кодекс.

Каним Ви на 20 ноември (четвъртък) от 19:30 в Червена зала на Център за култура и дебат “Червената къща”.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt

Етикети: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: