Текстът на писмото от членовете на ЕП до Сергей Станишев

Публикуваме текста на писмото до г-н Сергей Станишев, изпратено от Интергрупата по правата на гейове и лесбийки в Европейския парламент, оригиналът – тук.

***

Вторник, 11 ноември 2008 година

На вниманието на уважавания Министър-председател на Република България

Ние, членовете на ръководството на Интергрупата по правата на гейове и лесбийки в Европейския парламент, бихме желали да изразим нашето дълбоко безпокойство по отношение на планираното от Вашето правителство законодателство, третиращо фактическото съжителство. Началният проекто-закон е дискриминативен и изключва еднополовите двойки.

Съюзът между двама души от един или от различен пол се базира на едно и също основание. То е емоционалната близост, като всяка връзка трябва да има равен шанс да бъде законово защитена. Признаването и одобряването на хората и техните връзки не би трябвало да се определя като “добро” или “лошо”. И най-вече – не от държавата.

Също така, основно право на всяко човешко същество е да изгради семейство. Ще представлява директна дискриминация на основание сексуална ориентация, ако на еднополови двойки не се позволява правото на фактическо съжителство, докато разнополовите двойки имат тази възможност, разрешена от закона. Дискриминацията на хора на основание сексуална ориентация е забранена от европейскoto законодателство (бел. става дума за няколко европейски директиви). Член 21ви от Хартата за основни човешки права на Европейския Съюз постановява, че „всякаква дискриминация на основание пол, раса, цвят на кожата (…) или сексуална ориентация e забранена“. Член 13ти от Амстердамския Договор, създаващ Европейските Общности, и член 14ти от Европейската Конвенция за правата на човека също забраняват дискриминацията на основание сексуална ориентация.

От името на Интергрупата по правата на гейове и лесбийки в Европейския парламент Ви молим да работите върху включването на еднополовите двойки в бъдещия закон, третиращ фактическото съжителство.

С уважение,

Председател: Майкъл Кешмън, Член на ЕП (Великобритания/Партия на Европейските социалисти)

Заместник-председател: Лиси Грюнер, Член на ЕП (Дания/Европейски социалисти)

Заместник-председател: Софи ин’т Велд, Член на ЕП (Съюз на либералите и демократите за Европа)

Заместник-председател: Раул Ромева, Член на ЕП (Европейска партия на Зелените)

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment в “Текстът на писмото от членовете на ЕП до Сергей Станишев”

  1. Birdy Says:

    Дано светне червената лампичка в съзнанието на милия ни Сергей-гей-гей … но явно прекалено се е отдал през последните дни на споровете с бате Бойко… задънена улица с бъдещо популистко управление – никак не е зле… а и какво фактическо съжителство за нас гейовете и лесбийките ? та нали искат да ни махат от политиката, че уж сме вредели на нацията и при взимането на важни политически въпроси… глупост след глупост… да дойде Барозу да ги слуша и да им се любува… потрес отвсякъде.. А това за европейските директиви… та Бългагия е на доста задно място по спазване на европейските директиви.. да не говорим, че си имаме и супер антидискриминационен закон, който на практика все едно го няма… чудно що ли ?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: