ЛГБТ проблемите като средство за печалба

Крос-пост от Ficitons we live by, оригиалът тук. А защо крос-пост? Ами за да могат повече хора да го прочетат.

***

Утре, събота 15-ти ноември, в предаването Сеизмограф по бТВ ще има дискусия между философът Станимир Панайотов и бившият депутат от Атака Павел Чернев. Темата е законопроектът за фактическо съжителство, който се очертава да бъде дискриминативен към еднополовите двойки. Доколкото разбрах от моят приятел Добромир, темата е рамкирана като дебат „за и против,“ който, естествено, е абсолютно излишен: така или иначе фактическото съжителство се случва (и при хетеро и хомосексуални двойки) затова вместо да хабим интелектуална енергия в „за“ и „против“ дебати, трябва да насочим дискусията към по-конструктивни цели като например как да направим този проект адекватен на реалността и недискриминативен.

Това едно на ръка. Вече се изписаха хиляди страници за самия законопроект от гей-активисти и няма смисъл да повтарям аргументите им. Целта на този пост е да ви каже за утрешната дискусия, ако още не сте разбрали, но най-вече да изрази разочарованието ми от политиката на „неизбежен скандал“ на българските медии по отношение на проблемите на ЛГБТ. Имам предвид неизменното канене на екстремисти като хора от БНС или „Общество и ценности“ да представят консервативната гледна точка и да говорят от името „на обикновения българин.“ Знаете колко начетени и артикулирани събеседници са хора като Расате и Чернев. С тези хора не се спори, с тях няма какво да си кажем. Нямаме дори елементарна допирна точка, от която да тръгне някаква що-годе нормална дискусия. Няма и да имаме. Друго, прави ми впечатление как „политиката на скандал“ е подчинена на някакви идеи за „екстремност“ и „екзотика.“ Тоест, „естествения баланс“ на нещо толкова „езотично“ и „ненормално“ като законовото регулиране на еднополовите съюзи могат да са само нео-нацистите и фашистите.

Не че няма интелигентни и разбрани консервативни хора, с които да се провеждат дебатите по един културен и продуктивен начин. За съжаление, обаче, последните не са достатъчно скандални и няма да напълнят гушките на медиите чрез обичайното изливане на „разтърсваща“ помия върху аудиторията. Просто медиите търсят „скандалното“ и „забавното“ тип Сблъсък, защото тяхната цел не е реално информиране на обществото по ЛГБТ въпроси или намирането на решения на проблемите, а привличане и задържане на рекламодателски пари. Да си кажа честно, даже се учудвам, че са поканили интелигентен човек като Станимир, а не пак някой малумник като Евгени Минчев, както беше направила Цветанка Ризова, за да говори от името на хора, които НЕ го припознават като свой говорител и представител.

Медиите пак се доказаха просто като паразити, капитализиращи върху човешкото нещастие и проблеми. Аз все пак пожелавам успех и здрави нерви на Станимир, макар и да съм скептична за изхода от решението му да се изправи в една популистка-риалити шоу битка с фашизирания Чернев.

Fictions we live by

Реклами
Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt, media

Етикети: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: