За Бойко Борисов и …

boykoПрез блога на Вени Марковски попаднахме на интересна публикация в e-vestnik от 10ти ноември, с прелюбопитното заглавие „Бойко Борисов и хомосексуализмЪт“ (хомосексуалността бе, ще напечатам кратки наръчници за коректна реч и заедно с една граматика ще ги разпратя по всички медии, бел. авт.).

Статията започва с разглеждане на заигравката на Борисов с етническия проблем (който няма да обсъждаме тук) и продължава с прословутото изказване, което няма друг начин да се квалифицира, освен като дискриминативно. Общо-взето, журналистите от медията (в която междувпрочем често се появяват много интересни материали) тълкуват поведението на кмета като опит за изместване на фокуса и „(…) Борисов насочва недоволните, като му създава образ на гей. Дали това е почтено или не, по-важното е, че на практика кметът подменя критиката към управлението на Станишев с дискредитиране на примитивно равнище.

Ситуацията поставя въпрос за политическото бъдеще на Бойко Борисов. Неговата партия е член на Европейската народна партия, но само за седмица той направи две прегрешения – защити, макар и с уговорки, възродителния процес и отправи “обвинения” в хомосексуализъм, което само по себе си е скандално от гледна точка на европейските ценности. Не става въпрос за присъствието на гейове в политиката (например кметът на Париж, кметът на Берлин са такива), а за демократични принципи и отношение. Хомосексуалистите са били изтребвани по време на Третия райх наравно с циганите и евреите. Агресивно отношение към тях показват днешни националисти, които в много случаи са зле прикрити фашисти.

Очевидно Борисов се самозаявява като политик, по-близък до загиналия неотдавна австрийски националист Георг Хайдер, отколкото като десен демократ. Реакцията от ЕНП сигурно няма да закъснее.

А у нас националистите обичат да говорят против хомосексуализма. Досега от българските политици само Волен Сидеров и Бойко Борисов са се снимали голи. Сидеров имаше гола сесия в лайфстайл списание преди 10-ина години, а Борисов неколкократно се появява по бицепси, за последно преди месец на корицата на сп. “По-здрави”.“

Доста интересен анализ, при това положителен, коректен и интересен като заключения. Жалко, че авторът не се е подписал с името си, но явно започват да прелитат бели лястовици в медийното пространство.

Колкото до г-н Борисов, заиграването му с различни каузи, идеи и обществени групи както може да привлече гласоподаватели, така може да му изиграе и много лоша шега. От мачистки подмятания до хомоеротични заигравки с голи фотосесии и иди-ми-дойди ми с провеждането на парада посланията, излъчвани към ЛГБТ общността и нормалните, разумни хора са крайно противоречиви и не позволяват да се състави ясна представа как той би реагирал в определена ситуация. Непредвидимостта не е добро качество за един политик (неща извън тематиката на този блог в политиката му няма да коментираме, но и те подават доста неясни и недобри сигнали).

Все пак, явно ЕНП е размахала пръст, или пък Борисов е осъзнал какви глупости говори, тъй като във вестник „Уикенд“ от миналата седмица излезе доста пространно интервю, в което той се оправдава и обяснява, как за него няма значение кой какъв е и тн.т., ако остане време, ще го сканираме/снимаме/препишем.

Мдам, избори идат и тепърва ще се нагледаме и наслушаме на дивотии.

Explore posts in the same categories: human rights, lgbt, media, view

Етикети: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: