Доклад за социалната ситуация на ЛГБТ хората в рамките на ЕС

Европейската Агенция по Основните Човешки Права към Европейския Съюз на 31.03.2009г. публикува доклад, озаглавен „Хомофобия и дискриминация на основа на сексуалната ориентация и джендър идентичността в страните, членки на ЕС: Част II – Социалната ситуация„. Според доклада, дискриминацията, тормозът и насилието над хора от ЛГБТ общността все още са широко разпространени в ЕС и повечето от страните членки активно дискриминират гражданите си на базата на сексуалната ориентация.

В доклада са разгледани социалните нагласи към ЛГБТ хората, престъпления на омразата, речта на омразата, правото на сдружаване, трудовия пазар, образованието, здравеопазването, религиозните институции, спорта, медиите, правото на убежище, мулгиплената дискриминация и специфичните проблеми, с които се сблъскват трансджендър хората в рамките на Съюза.

Много сериозен проблем е липсата на видимост в различни сектори в обществото в ЕС. Де факто много ЛГБТ хора не са открити за своята сексуалност, което означава, че дискриминацията към тях не е отразена в статистиката и не достига до властите. По-нататък в изследването показва, че много хора избират стратегията на „невидимост“ от страх от хомофобия, трансфобия и дискриминация.

Докладът показва, че ЛГБТ хората са изключени от пълноценно участие в политическия и социалния живот в рамките на ЕС, като особено тежки са проблемите в следните области:

–  Престъпления на омразата – голям брой докладвани случаи на насилие;

– През последните години по административен път бяха забранявани публични ЛГБТ прояви в държави – членки на ЕС, като се случиха тежки инциденти и хомофобски атаки над ЛГБТ паради и демонстрации (например в България през 2008г.);

– Примери за хомофобска реч се срещат в медиите, както понякога те се произнасят от известни политически и религиозни фигури;

– ЛГБТ семействата се сблъскват с огромни проблеми поради социалната стигма и липсата на институционално признаване на връзките им;

– ЛГБТ хората са обекти на хомофобия и дискриминация на трудовия маркет по различен начин: директна дискриминация, тормоз, малтретиране, подигравки и социално изключване;

– Инциденти с тормоз и малтретиране над ЛГБТ хора се случват в образователни институции в целия Европейски Съюз, не само под формата на вербална хомофобия;

– Дискриминация и инциденти се случват в здравни заведения, като негативните случаи включват класифицирането на хомосексуалността като заболяване и приемането по подразбиране, че пациентите са хетеросексуални;

– ЛГБТ хора се сблъскват с огромни трудности при търсенето на убежище в рамките на Съюза.

Според доклада се оказва също, че е почти невъзможно за групи и организации, занимаващи се с ЛГБТ права в ЕС да наемат пространства за политически дейности.

В 13 от 27 страни членки насаждането на хомофобска омраза, насилие и дискриминация не се смята за престъпление или утежняващ фактор при престъпления и когато ЛГБТ хората, пострадали от подобни прояви се оплачат на съответните институции, често биват изправени пред допълнителни трудности и неразбиране от страна на полицията.

Всеки ден чувам за хора, които са принудени да пазят сексуалността си в тайна; за хомофобски тормоз в училищата; за това как на гей-двойки им се отказва правото да наемат апартамент заедно и дори за грубо хомофобски прояви на насилие“ казва Емине Бозкурт, холандски депутат, представител на социал-демократите.Този доклад доказва, че всички тези случки не са просто инциденти и че ЕС има още доста път да извърви що се отнася до ЛГБТ правата.

При представянето на доклада, депутатът Бозкурт изрази и разочарованието си, че този доклад адресира само ЛГБТ правата в рамките на ЕС, вместо също да включи становище за ситуацията в страните, които се кандидатират за членки на ЕС в бъдеще. Критериите за страните, които желаят да се включат в ЕС включват и защита на основните човешки права.

Освен детайлно разглеждане на проблемите в страните членки на ЕС, докладът от 160 страници също представя примери на правителствена намеса, която е довела до намаляване на дискриминацията срещу хомо и транссексуалните граждани.

Един от примерите за това е легализирането на гей-браковете в Испания, което е довело до всеобщо подобряване на отношението към ЛГБТ хората.

Това доказва, че дискриминацията и предразсъдъците намаляват, щом правителството се застъпи за равни права, заяви Бозкурт.

Затова този доклад идва точно навреме, за да подкрепи работата ми по-късно тази седмица в Европейския парламент, когато ще се гласува нова анти-дискриминационна директива, която ще даде повече защита на гей хората.

Английския депутат от зелената партия Жан Ламбер, който също е член на комитета за граждански свободи и крос-партията, занимаваща се с ЛГБТ права „Интергруп“, също приветства доклада.

Обезкуражаващо е, че хомофобията процъфтява в много европейски страни. Инциденти поради омраза се случват всеки ден, тормозът в училищата и на работното място също, а в старческите домове никой не зачита нуждите на ЛГБТ хората. При такива обстоятелства, хората се страхуват да признаят своята сексуалност и избират да са „невидими“, за да оцелеят„, казва тя.

Тази ситуация е неприемлива. Европейското законодателство помага да се осъществи политическия диалог, но в много страни двойките от еднакъв пол все още не са законово признати и това води до проблеми за придвижването на тези двойки в границите на ЕС. Това, от което се нуждаем сега е политическите лидери на европейско и национално ниво да заемат твърда позиция срещу хомофобията и дискриминацията срещу ЛГБТ хора, за да може да се спомогне за промяна в публичното мнение и отношение.

В четвъртък Европейския парламент ще гласува нов доклад , изготвен от депутатът Каталин Баутенвех относно предложена от ЕС анти-дискриминационна директива.

Надявам се, че всичките членове на европейския парламент ще се възползват от тази възможност да гласуват в полза на този доклад, който ще постави началото на ново, по-обхватно и прогресивно антидискриминационно законодателство“ каза депутатът Ламбер.

Майкъл Кешман, президент на Интергрупата за гей и лесбийски права в европейския парламент спомена, че се надява политиците в страните от ЕС „да имат куража да поставят край на дискриминацията, която причинява страдание на толкова много граждани на Европа„.

Представен бе доклад от агенция на ЕС, който ясно показва, че ЛГБТ гражданите на Европа са изправени пред сурови и неприемливи нива на дискриминация и тормоз в границите на ЕС.“

Докладът отбелязва също, че сред жителите на сравнително новите членове на ЕС като България, Естония, Латвия, Полша и Румъния хомофобията е най-висока и нетърпимостта към публичните гей прояви е най-изявена.

Последното не изненадва. За съжаление засега България е страна, в която политиците в парламента действат активно за затвърждаването на хомофобията, вместо за нейното премахване, излизайки с ретроградни и дезинформиращи позиции. Но ще продължаваме да се борим. Първата стъпка е направена – проблемът е видян. Остава на тези от нас, които все още се борят, да не ни писне и да избягаме на по-подредено.

Целия доклад можете да прочетете тук.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment в “Доклад за социалната ситуация на ЛГБТ хората в рамките на ЕС”


  1. […] законов анализ в сферата на ЛГБТ в страните-членки. Вторият доклад определено е по-интересен, защото е анализ на социалната среда, в която живеят […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: