Върмонт узаконява гей браковете

След изненадващото приемане на гей браковете в Айова, вчера Върмонт стана четвъртия щат в Америка, който легализира еднополовите бракове.

През последните няколко дни събитията около тази тема във Върмонт бяха бурни и противоречиви. Миналата седмица Камарата на представителите одобри законопроекта с 95 дрещу 52 гласа, но губернаторът Джим Дъглас наложи вето, твърдейки, че подобен законопроект не би подобрил ситуацията за брачните права на гей двойките, защото дори да бъде приет, пак не би им предоставил равни права пред федералния закон, както и пред законодателството на други щати.

Тъй като Вермонт не разполага с механизъм за граждански референдум, който би отхвърлил решението на закона, бе проведено второ гласуване в рамките на самия законодателен орган. В камарата на представителите вотът бе 100 за срещу 49 гласа против и с тях е бил покрит минимумът за отхвърляне на губернаторското вето. В самия сенат ветото е било отхвърлено с решителните 23-5 гласа.

Върмонт бе първият щат, който легализира гражданските съюзи за еднополовите двойки през 1999 и макар че за времето си този щат стана известен с напредничавостта си, той бе изпреварен от други щати в Америка с легализирането на гей браковете. До момента щатите, в които гей браковете са законни са Кънектикът, Масачузетс и Айова. В останалите три щата обаче узаконяването на еднополовите бракове стана по силата на съдебни решения. Върмонт отново е първенец в борбата за равноправие на ЛГБТ, тъй като не само признава браковете, сключени на своята територия, но и такива, сключени в други щати.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lgbt

Етикети: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: