Лица, тела, персонажи: истории от Куба

babak salari

Издателство Жанет 45 публикува колекцията от снимки на Бабак Салари „Лица, тела, персонажи: истории от Куба“. Малко повече:

„Лица, тела, персонажи: истории от Куба“ е колекция от документални фотографии на хомосексуалната и артистична общност в Хавана. Това е третото задълбочено изследване на Бабак Салари върху гей-субкултурите в Латинска Америка. Насочвайки своя фокус върху идентичността и сексуалността, творбите са своеобразно продължение на „Време в Хючитан“, проект на Салари от 1994, който изучава уникалната култура в Хючитан, Мексико, където хомосексуалните са ценени и приемани като важни членове на общността и семейството. Пътуването му до Хавана през март 2001 вдъхновява Салари да се върне към тази тема. Малко след това той започва да документира разнородната общност от сексуални работници, студенти, артисти и други личности които се превръщат в главните герои на „Хомосексуални в периферията“. Подобно на „Време в Хючитан“, „Хомосексуални в периферията“ е интимен поглед върху един обществен сегмент, в който хомосексуалните и други малцинствени групи получават уважение и свобода, които мейнстрийма на обществото не им предлага.

След като показва „Хомосексуални в периферията“ по време на фестивала Image+Nation в Монреал през септември 2001, Салари пътува до Югозападен Афганистан, за да документира хуманитарната мисия на Medecins du Monde. Завръща се в Куба през юли 2002, където започва работа по нов проект с помощта на Роберто Сурбано, тогавашния вицепрезидент на UNEAC (Съюзът на кубинските творци и писатели). До август 2002 проектът еволюира във “Лица, тела, персонажи: истории от Куба”, в който Салари документира съзидателите на кубинската култура. Като събира заедно трийсет от най-прочутите кубински творци, от танцьори до драматурзи и фотографи, Салари става съпричастен на тяхната мисия да изобличат, изследват и надмогнат границите на сексуалността и идентичността.“

Заслужава си.

Explore posts in the same categories: misc

One Comment в “Лица, тела, персонажи: истории от Куба”

 1. delinkuent Says:

  Откриване на изложбата „Образи от друг свят” в София

  София е следващата спирка от маршрута на фотоизложбата „Образи от друг свят” на Бабак Салари, който за втори път гостува в България по покана на ИК „Жанет 45“.
  Изложбата „Образи от друг свят” бе сред акцентите в програмата на документалния фестивал в Солун, който се проведе през март.
  Експозицията включва най-вече фотоси от Близкия Изток, но също и снимки, правени в Куба и Мексико. На фестивала за първи път беше представен издадения от „Жанет 45“ албум “Remembering the People of Afghanistan”.

  Българското издание на албума “Афганистан: хора и съдби” ще бъде представено при откриването на експозицията.

  София:
  4 юни 2009 (четвъртък), 19:00
  Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” (централно фоайе)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: