Забраняват лобиране в полза на гей бракове, хомосексуално съжителство и осиновяване от еднополови двойки у нас

Крайно плашеща новина от вестник „Новинар“:

Забраняват на гейовете да лобират у нас
[11-03-2009]

С текст, който забранява лобистката дейност, насочена срещу „обществения морал”, депутатите от комисията по гражданско общество и медии забраниха вчера застъпничеството в полза на гей бракове, хомосексуално съжителство и осиновяване от еднополови двойки. В закона за лобистката дейност, който в момента се гледа в комисии, е заложена забрана за застъпничество на каузи, нарушаващи обществения морал и разписаните в конституцията религиозни, етнически и расови вражди.

Според експертите от комисията по гражданско общество, ако моралът не навлезе като понятие в закона, има голяма опасност всевъзможни международни гей организации или отделни хомосексуални двойки да се застъпват в България за узаконяване на гей браковете и осиновяването на деца.

В момента търсим повече инфорация.

–––

Първоначално инфо от Broken Echo.

Explore posts in the same categories: activity, human rights, lesbian, lgbt, media

23 коментара в “Забраняват лобиране в полза на гей бракове, хомосексуално съжителство и осиновяване от еднополови двойки у нас”

 1. domokun Says:

  това не противоречи ли на закона за дискриминацията? трябва да се провери.

 2. Musha Busha Says:

  Ресорсните журналисти, които познавам в Новинар, просто не си вдигат телефона. Ето още малко инфо на блога ми: http://mushabusha.wordpress.com/2009/03/12/мила-родино-на-която-искам-да-кажа-сбог/ (не мога да копирам текста, заедно с линковете, затова слагам линк към публикацията, сори).

 3. NCM Says:

  Струва ми се малко крайно и невъзможно да стане… Най-малко комисията по дискриминация ще ги опищи и при късмет ще ги спре.

 4. delinkuent Says:

  това, което разбирам до момента, е, че пак ще скачаме на етническата протекционистка вълна докато наказваме някаква предюридическа недорасла и безнаказано отклонила се хомо личност :))) – забраняваме подклаждането на расова и етническа омраза, както и упадъчния морал на хомосексуалността. що не върнат направо член 154 ал 4.?!? ако това вече се е случило и е истина, ще е голям филм, наистина

 5. Eneya Says:

  Говорих днес с един позант, който ми заяви „е, ако се случи наистина, ще се оплачат в Брюксел и готово, съдът ще бъде принуден да дефинира морал.
  Иначе, защо се хващаш веднага за това, може пък да иде реч да не се уринира на обществени места и никой да не се опитва да лобира, това да се променя.“

  Аз пък се замислих колко кофти ще се получи ако гей-организациите станат един вид незаконни.
  Когато си бяха законни и законът за дискриминацията на теория си важеше (то и сега важи уж), нищо не му попречи на Боян Расате да проведе онзи митинг за нетолерантните нормални, представям си сега какво ще се случи, когато това се промени.
  Преди на теория имаше защитата на закона, сега ще стане мазало.

  Да не говорим за отзвука в обществото и обрисуването на картинката за незаконните и неморални гейорганизации и хора.

  Един приятел днес ми разказва как през Средновековието във Великобритания си е имало специален закон за хомосексуалните хора, че е неморално, били са преследвани и вкарвани в лудница.
  Сега един много симпатичен университет във Великобритания пише на сайта си, че няма никакво значение какви са съквартирантите (ако се живее в общежитията му), като пол или отношения и че могат да си съквартиранстват в каквито искат формации. Не е подчертано, напротив, казано си е като нещо съвсем естествено.

  Хм, хммм.

 6. kassitra Says:

  аз ще се включа не съвсем подготвена / засега/ , ама – целта на законите по принцип е да регулират обществените отношения- такива, каквито са. / или каквито ги възприемат хората, които ги пишат/.
  факт е, че по принцип не се спазват- защото си има интереси това да е така.
  факт е също, че се приеха закони, за да се „отбие номера“- в случая пред ЕС. такъв закон е ЗЗД, което много ясно показа, че съществуването му е напълно обезсимслено.т.е.- той е създаден във вид, който наистина го прави само пожелание…няма механизуми, няма санкции …..
  факт – Комисията няма правомощия; тя дава препоръки, които не са задължителни…вариантите за изход винаги са свързани с водене на дела, което пък си е е…… и таковата.

  та- каквото и да се случи, да се приеме, отрази, дискутира или напише като проект – общественото мнение създава, както базата, така и практиката…не е обратното.

  и цялата история е един омагъосам кръг

 7. Яна Says:

  Както е написана, новината те кара да се замислиш дали в Новинар работят хора или маймуни.

 8. girlsgonewise Says:

  По-интересно е как хората, които попадат в Новинар и подобните му вестници се превръщат в маймуни.
  Някакъв вид обратна еволюция, ама „обратна“ в смисъл на пълен регрес.

 9. Eneya Says:

  Казва му се деволюция. ;)
  Май…

 10. Musha Busha Says:

  kassitra, до известна степен съм съгласна с думите ти за КЗД. Според мен, обаче, основната причина ЗЗД да не се използва и да не се прилага (защото санкции съществуват!), е по вина на хората, които не докладват дискриминацията. При липса на рутина и практика, някак си е нормално КЗД да не скочи с най-тежката административна санкция за първия казус на дискриминация на база сексуална ориентация.

  По принцип в България има много ниска правна култура, за сметка на широкоразпространеното принципно знаене. Например, „дискриминация“ се определя дори и личната вражда с някой, а почти всеки втори има намерение да съди в Брюксел. Повечето хора, обаче, не са наясно КАКВО точно е дискриминацията и КАКВО има в съда в Брюксел и КАК се води дело там.

  Вина за това незнание има образователната ни система, медиите и (липсата на) гражданското общество. Лично аз мисля, че на Джемини най-голямата й драма беше, че не образова достатъчно ефективно ЛГБТ народа за собствените им права и не повдигна малко правната им култура.

 11. kassitra Says:

  musha busha- така е. един закон не може да се прилага, ако не се нарушава. а, за да си потърси някой правата по съответния ред, наистина би следвало да знае, че са му нарушени.
  обаче наред с принципното знаене, много хора си мислят, че в него се включва и юридическата част на нещата, т.е.- всеки сичко може, сам си знае и сам си се оправя, какви екземопляри съм срещала..просто не е истина.
  за джемини нямам никакви наблюдения, но според мен една от основните задачи на такива организации е да помагат в защитаването на правата на членовете си. има механизми и за образоване.
  а пък, ако има хора, които искат да живеят в нормална среда, и са достатъчно интелигентни, те със сигурност знаят, че това нещо няма как да се случи от само себе си, без да уччастват.
  и пак казвам- кръгът е омагьосан- примерно – не можеш да си защитиш пеавата, ако не си публично аут->няма практика на закона->той десйтвително не се прилага->и никой не вярва в това, че механизми съществуват. поне докато не ги потърси малко по- упорито и информирано.

 12. kurvoazie Says:

  kassitra,
  ‘секи сичко може, сам си знае и сам си се оправя’ не е от желание човек да е многознаещ, а от липса условия да разбере какво знае и какво може.
  Джеминито е така конструирано, че един човек дърпа цялата работа, носи цялата отговорност, всички останали чакат на него, държат синекурни постове и вероятно се изживяват за мозъци или това е техният „активизъм“ в действие. Организацията е структора, а не апарат за създаване на полза. От тази база Аксиния казва, че… трябва да се докладва – някой да докладва, тоест има чакане нещо да се случи и тогава да се запретнат ръкави. До някъде я оправдавам в това мислене, но за жалост изцяло не стоя зад поста който заемаше, защото да се съзнава, че стотици хора зависят от действията на ЕДИН човек, каквото и да сътвори той (който и да било на поста) лъщи в уголемени размери. Знаенето на незнаещите го свързвам с превенция, а такава няма. Като се знае, че хората не знаят, не умеят, да скръстиш ръце и ги виниш не е от полза. Като не знаят хората, то измисля се начин да се набива в главите какво може, как може и кой го може. Едно бебче като реве, като пика-ака както му дойде, виновно ли е че създава проблеми, че не знае (не може) какво да прави. Грижата на майката, на бащата, на семейството създават условията проблемността му да се свежда до минимум.

  Най-сетне от месеци насам прочетох ‘аман вече от активисти-служители, айде малко експерти-служители…’ – белег, че е осъзнато нещо. Жалко, че е пост фактум. Като че се казва… айде чао, платихте ми, за да се науча, сега си намерете нов да се обучи. И това го възпроизвеждат условията в които попада човека на длъжност ИД.
  Е на фона на тази обстановка там някъде… що да са виновни или фатални срещаните ‘екземпляри’.

 13. Musha Busha Says:

  kurvoazie, дори и представа си нямаш и по други теми, по които размишляваш, нали?

 14. kurvoazie Says:

  :)
  Musha Busha,
  ти що си помисли, че съм включвал някъде… себе си!!!!!!! ;)

 15. Musha Busha Says:

  kurvoazie, да не спамим, викам аз. И въпроса ми не разбра. Нейсе.

 16. brokenecho Says:

  ех, kurvoazie, ако мозъкът ти беше голям колкото устата, щеше да си много по-пълноценно човешко същество. ама ние така сме ти свикнали вече. пък май на твойте години е късно…

 17. brokenecho Says:

  По темата: В България (по недоглеждане или в просветление) депутатите са приели и действа Закона за защита от дискриминация, който автоматично обрича на неуспех внасянето в парламентарна зала на този законопроект. Дано наистина хората в комисиите да не се направят на разсеяни и да му го върнат на секундата за преработване.

 18. kurvoazie Says:

  Musha Busha,
  ако аз не мога да те разбера, считай, че каквото си направила, казала някъде е било безсмислено.

  пп
  Моля дамите на GGW, ако счетат това мнение за спам да го делнат.

 19. kassitra Says:

  абе хора
  ебаси смешката е тва – аз за едно говоря, а коментарите – като ония от НЛО едно време – един- салатката, един- ракийката, третия – не помня кво допринасяше…ама седяха и си коментираха образите- всеки- квото си му е наум.без да слуша другия.

  затва не съм в тия неща, затва им се дразня.
  и благородно се възхищава, и изумявам на хората, които се опитват/

 20. girlsgonewise Says:

  Хора,нека да продължим по темата.
  Курвоазие, моля да не използваш сериозни теми за лични нападки, а засегнатите – не отговаряйте.
  Иначе ще минавам с метлата.


 21. […] по същата тема можете да прочетете тук, тук, тук, тук, тук и […]


 22. […] по същата тема можете да прочетете тук, тук, тук, тук, тук и […]


 23. […] при:Аксиния ГенчеваGirls Gone WiseOpenly Feminist (на английски – от нея научих новината […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: